Halálesetek

2021.11.22. 11:28

Egy nap alatt két életet követeltek lakástüzek a Jászkunságban

Több halálos lakástűzhöz riasztották a tűzoltókat múlt héten hazánkban. Ebből három szerdán történt, közülük kettő megyénkben. Rákóczifalván egy hálószobában, Kunhegyesen pedig egy ház előszobájában találtak holttestet a tűzoltók.

Czakó Nóra

Az év első kilenc hónapjában már közel kétszázötven lakástűzhöz vonultak a megye tűzoltói

Forrás: Illusztráció/MW

Szerda délután háromnegyed négy körül érkezett a jelzés a katasztrófavédelemhez, amely szerint Rákóczifalván valaki napok óta nem látta egyik rokonát, ezért átment hozzá, a házban pedig egy korábbi tűz nyomai fogadták – mondta hírportálunkat Németh Ádám, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtószóvivője. Négy szolnoki tűzoltó egy járművel vonult a helyszínre, ahol egy harminc négyzetméteres kétszintes ház földszinti hálószobájában egy holttest feküdt, illetve egy kialudt tűz nyomai látszódtak. Az épület konyhájában egy elpusztult kutyát is találtak. A tűz pontos keletkezési idejét, helyét és okát a katasztrófavédelem vizsgálja.

A másik jelzés kora este fél hat körül érkezett a katasztrófavédelemhez, amely szerint kigyulladt egy családi ház Kunhegyesen, a Pósa Lajos utcában. Négy járművel tizenhat tűzoltó érkezett néhány perc alatt a helyszínre, akik azonnal megkezdték a lángok oltását. A tűzoltók a száz négyzetméteres földszintes házban beavatkozás közben egy holttestre bukkantak. A ház előszobájában felhalmozott ruhák, papírok, hulladék, illetve a veranda és a bútorok is égtek. Az ötven négyzetméteren pusztító lángokat két irányból oltották a lánglovagok. Oltás közben két PB-gázpalackot is kihoztak az épületből, megelőzve a robbanást. A tűz keletkezésének körülményeit a katasztrófavédelem ebben az esetben is vizsgálja.

Az év első kilenc hónapjában már közel kétszázötven lakástűzhöz vonultak a megye tűzoltói
Fotó: Illusztráció/MW

– A hideg időben megemelkedik a lakás- és melléképülettüzek száma – hangsúlyozta Németh Ádám. – A hasonló esetek elkerülése érdekében érdemes egy füstérzékelőt vásárolni otthonra és jobban figyelni egyedül élő rokonainkra, ismerőseinkre, szomszédainkra.

A katasztrófavédelem felhívta a figyelmet, hogy egy lakástűznél többnyire nem a hő, hanem a mérgező füst belégzése vezet tragédiához. Sok használati tárgyunk, bútorunk tartalmaz műanyagokat, ezek égésekor mérgező gázok keletkeznek. Éppen ezért életmentő lehet otthonunkban egy füstérzékelő, amely hangos sípolásával figyelmeztet, ha tűz keletkezett. Emellett érdemes egy porral oltó készüléket is készenlétben tartani, amivel az otthon keletkező tüzek biztonságosan elolthatók. Fontos azonban, hogy csak akkor próbáljuk meg elfojtani az otthonunkban keletkezett lángokat, ha azt testi épségünk kockáztatása nélkül meg tudjuk tenni. Ha nagyobb a tűz, meneküljünk ki az épületből és hívjuk a tűzoltókat a 112-es segélyhívó számon.

A legtöbb tűzeset nyílt láng használatára, elektromos hibára, fűtési rendellenességre, főzésre vagy dohányzásra vezethető vissza, pedig ezek mindegyike megelőzhető lenne egy füstérzékelővel és egy kis odafigyeléssel. Azokban az otthonokban, ahol van füstérzékelő, nemcsak nagyobb tűz, hanem sérülés, tragédia sem történik.

Ellenőriztetni kell a kéményeket is!

– Minden hatodik lakástűz a kéményben keletkezik – világított rá Németh Ádám. – Ez is mutatja, hogy mennyire fontos az ingyenes lakossági kéményseprés lehetőségével élni, hiszen az ilyen esetek leggyakoribb oka, ha nincs megfelelően kitisztítva, és a kémény belső falára lerakódott korom és kátrány meggyullad.

A kéményseprő ősszel és télen is el tudja végezni a kémény ellenőrzését, és ha szükséges, a tisztítását. Ilyenkor arra érdemes figyelni, hogy a kéményellenőrzés napján ne fűtsünk be, hogy a kéményseprőnek ne forró környezetben kelljen dolgoznia.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában