JÁSZKUNSÁG

2021.11.25. 19:58

Tudatosan fel kell készülni a téli közlekedésre!

Fontos tisztában lenni azzal, mi mindenre kell odafigyelni, mielőtt útnak indulunk a téli hónapokban.

Szoljon.hu

Forrás: Illusztrációfotó / Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság közlekedési és baleset-megelőzési munkatársai minden évben felhívják a figyelmet arra a tényre, hogy a téli időjárásban történő közlekedés tudatos felkészülést igényel. Mégis az elmúlt időszakban is több olyan baleset történt a megyében, ahol a járművek lecsúsztak az útról.

Az ilyen és ehhez hasonló balesetek okai között szerepel a relatív gyorshajtás – például a nem az út- és látási viszonyoknak megfelelő sebességválasztás, műszaki probléma – a gumiabroncsok nem megfelelő állapota, valamint a gépjárművezető figyelmetlensége vagy hiányos vezetéstechnikai képzettsége – olvasható a police.hun.

A csúszós, párás aszfalton a fék- és gázpedált másképp kell használni. A megfelelő – megnövekedett – követési távolság betartása esetén könnyebben és nagyobb eséllyel korrigálhatóak a hibák. A síkos utakon való fékezés teljes összpontosítást kíván, a fékút téli útviszonyok esetén jelentősen hosszabb, mint optimális helyzetben. Amennyiben a kocsiban nincs blokkolásgátló (ABS), úgy a kerekek gyorsan leblokkolnak, melynek következtében a jármű kormányozhatatlanná válik és kicsúszik. Ez a folyamat gázelvétellel és kormányzással korrigálható, végrehajtása gyakorlást és tapasztalatot igényel.

Ahogy arról már korábban is írtunk, a csúszós, téli utakon való biztonságos közlekedés alapvető feltétele, hogy a jármű téli gumikkal legyen szerelve. A bűvös váltószám a hetes,

+7 fok alatt indokolt a téli gumi használata!

Ezeket a gumiabroncsokat úgy fejlesztették ki, hogy alacsony hőmérsékleten megnő a tapadási értékük, és így a fékút is rövidebb, a kormányzás biztonságosabb lesz.

Szintén alapvető feltétel, hogy a világítóberendezések legyenek tiszták és megfelelően beállítottak. A köd, eső és havazás okozta korlátozott látási viszonyok igen kellemetlen meglepetéseket tudnak okozni a közlekedés során.

A rendőrség felhívja a figyelmet, hogy a sofőrök tartsanak biztonságos követési távolságot, ellenőrizzék rendszeresen a járművek műszaki állapotát – kiemelt figyelmet fordítva a gumiabroncsok állapotára, a világító és jelzőberendezések megfelelő működésére – és közlekedésük során mindig az út- és látási viszonyoknak megfelelő sebességgel haladjanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában