Jászkunság

2022.01.26. 06:30

Egy hónap alatt hat sofőr ellen emeltek vádat vasúti balesetek miatt

A Jász-Nagykun-Szolnok megyében történt, vasúti átjárókban elkövetett közlekedési szabályszegések miatt a Szolnoki Járási Ügyészség közlekedés biztonsága ellen gondatlanságból elkövetett vétség, illetve közérdekű üzem gondatlan megzavarásának vétsége miatt 2021 decemberében hat ügyben is vádat emelt az elkövetőkkel szemben.

Mészáros Géza

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Az eljárásokról dr. Ocsovai Ágnes főügyészségi ügyész, a megyei főügyészség helyettes sajtószóvivője számolt be hírportálunknak.

Tavaly májusban egy 57 éves férfi a Hatvan-Szolnok vasútvonal Abonyi úti vasúti megállóhelyénél a peronon ittasan kerékpározott, majd a vasúti átjárónál, azon áthaladva elveszítette egyensúlyát, és biciklijével együtt a vasúti vágányok közé esett. Az érkező személyvonat mozdonyvezetője időben észlelte a vágányok között fekvő kerékpárost, azonnal vészfékezett, s ennek köszönhetően személyi sérülés nem történt, a vonat csak a kerékpár első kerekével ütközött.

Ezt követően, júliusban két alkalommal is a Szolnok-Vámosgyörk vasútvonalon történt baleset. 

Egyszer egy 37 éves nő a közút-vasút kereszteződésében a vasúti átjárót biztosító fényjelző készülék villogó piros jelzését nem észlelte, és gépkocsijával lassítás nélkül hajtott a vasúti sínekre. Ennek eredményeként a jármű és a már vészfékező vasúti szerelvény összeütközött és az autó a vasúti pályától mintegy 10 méterre, egy mezőgazdasági területen állt meg. Személyi sérülés itt sem történt. 

Néhány nappal később, ugyanezen a vonalon, egy 53 éves férfi egy jelzőtáblával jelzett kereszteződésben ütközött vonattal. A balesetet okozó férfi az ütközés következtében súlyos sérüléseket szenvedett, a vonaton lévő utasok, illetve a vonatokon jelenlévő személyzet azonban nem sérült meg.

Tavaly szeptemberben újabb három alkalommal történt hasonló baleset, azonban szerencsére egyik esetben sem történt személyi sérülés. 

A Szolnok-Vámosgyörk vasútvonal egyik vasúti átjárójánál egy 30 éves nő látta ugyan az érkező vasúti szerelvényt, lassított is, azonban a mozdony hangjelzésétől megijedt, és a fékpedál helyett a gázpedált nyomta le, így az átjáróba gurult. A nő ezután a járművet hátramenetbe kapcsolta, azonban idegessége miatt a gépkocsija leállt, a mozdonnyal azonban csak érintőlegesen ütközött. 

Pár nappal később a Karcag-Tiszafüred vasútvonal Tiszafüred lakott területén lévő vasúti átjárójánál egy 39 éves férfi részben figyelmetlenség, részben a szemébe világító nap miatt nem észlelte a fénysorompó tilos jelzését, valamint a félsorompó zárt állapotát, így a kereszteződésen áthaladt, és gépjárművével letörte a fénysorompó csapórúdját, veszélyeztetve ezzel a közlekedés biztonságát. 

Ugyanebben a hónapban a Tiszatenyő-Martfű vonalon is ütközött vasúti átjárón személyautó vasúti szerelvénnyel, mert a jármű 69 éves férfi sofőrje figyelmen kívül hagyta a vasúti átjáróra figyelmeztető jelzőtáblát, és nem győződött meg arról, hogy a vasúti síneken közlekedik-e vonatszerelvény.

A mozdonyvezetők vészfékezéssel már nem tudták megelőzni a baleseteket, melyek következtében minden alkalommal anyagi károk keletkeztek, és a vasúti közlekedés leállása miatt vonatpótló autóbuszokat kellett igénybe venni, továbbá a balesetek számottevő késéseket is okoztak a vonatközlekedésben.

A Szolnoki Járási Ügyészség négy vádlottal szemben pénzbüntetés, és közúti járművezetéstől eltiltásra, két vádlott vonatkozásában pedig pénzbüntetés kiszabására tett indítványt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában