Eseménydús évük volt

2022.01.14. 11:25

Egyre több esethez riasztják a tiszaföldvári tűzoltókat

Eseménydús évet zártak a Tiszaföldvári Önkormányzati Tűzoltóság tűzoltói. A tavalyi évben kétszáztizennégy riasztás érkezett az őrsre. Fábián Attila parancsnok elmondása alapján még mindig inkább a közúti balesetek és nem a nagy kiterjedésű tüzek jellemzőek a térségben.

P. Pusztai Nóra

A tűzoltó szer ajtaján látható figyelemfelkeltő festés tavaly készült el egy helyi vállalkozó jóvoltából Fotó: Nagy Balázs

Fotó: Nagy Balázs

Öt település – Rákócziújfalu, Martfű, Kengyel, Tiszaföldvár és Cibakháza – tartozik a Tiszaföldvári Önkormányzati Tűzoltósághoz, ahová tavaly több mint kétszáz riasztás futott be. 

2020-ban százkilencvennégy esetet rögzítettünk, már az is soknak számított, tavaly ehhez képest kétszáztizennégy alkalommal szólt a csengő

– árulta el Fábián Attila tűzoltóparancsnok.

Minden időszaknak megvannak a tűz és műszaki men­tés jellemzői. Csapadékos időben a kicsúszások, közúti balesetek, télen a tüzelés előidézte problémák merülnek fel. A martfűi növényolajgyár melletti kanyarok viszont minden időszakban veszélyesek.

– Az időjárás egyre szélsőségesebb, tavasszal többször előfordult fakidőlés, vezetékek leszakadása. De érezhetően idősödik a lakosság, ezáltal gyarapszik azon bejelentések száma, hogy nem látják a szomszédot mozogni, ilyenkor ajtófelnyitásra hívnak. Szerintem ezek száma az egész megyében magasabb, mint eddig bármikor – vélekedett.

Legjelentősebbként egy vasúti átjáróban történt esetet említett. Területükön több olyan helyszín is van, amit csak fénysorompóval szereltek fel, a baleseteket jórészt figyelmetlenség okozta.

– A vonat egy személyautóval ütközött, egy ember szorult be, akit ki kellett vágni az autóból – tette hozzá. 

Az M44-es gyorsforgalmi út átadása óta a Kunszentmárton és Tiszakürt közötti szakaszra is vonulnak, tavaly egy árokba borult veszélyesáru-szállítót kellett kivontatni. A hétköznapokon tűz- és munkavédelmi feladatokat vállalnak, autóversenyeket biztosítanak.

– Kedvező áron szereztünk be egy kisteherautót, az Országos Mentőszolgálattól vásároltuk jelképes összegért. Az egyik martfűi gyártól tartályt kaptunk hozzá, egyéb eszközökkel is felszereltük. Gyorsabb és mozgékonyabb, mint a tűzoltó szerünk. Már egyeztettem egy helyi vállalkozóval, az idei tervek között szerepel a karosszériamunka és a jármű átfestése – részletezte.

Működésüket egyéb támogatások is segítették, eszközök beszerzésére és a ruhatár frissítésére két és fél millió forintot költhettek.

– Folyamatosan hirdetjük, hogy várjuk önkéntesek jelentkezését. Tavaly hárman érkeztek hozzánk, őket is el kellett látni felszereléssel, a védelem ugyanúgy jár nekik. A működésünket bérkompenzáció és tizennégymillió forint rendkívüli támogatás is segítette – fejtette ki Fábián Attila.

A tiszaföldvári tűzoltók jelenleg egy automata defibrillátorra gyűjtenek. Az összeg apránként gyarapszik, az orvosi eszköz a vonuló szerre kerülne majd.

Időnként egészen abszurd helyzetek részeseivé válnak

Megmosolyogtató események is színesítették a mindennapjaikat. Mint például tavaly februárban, amikor egy mesterszállási férfi kért segítséget a tiszaföldvári tűzoltóságon.

– Egy traktorkerékbe szorult kutyát kellett kiszabadítani. Sarokcsiszolóval bővítettük a rést, így vált újra szabaddá a négylábú, melyet aztán a gazdája haza is vihetett – mesélte Fábián Attila, a Tiszaföldvári Önkormányzati Tűzoltóság parancsnoka.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában