Rengeteg a figyelmetlenség

2022.01.21. 11:00

Hat sofőr ellen emeltek vádat vasúti balesetek miatt a Jászkunságban

A Szolnoki Járási Ügyészség négy vádlottal szemben pénzbüntetés, és közúti járművezetéstől eltiltásra, két vádlott vonatkozásában pedig pénzbüntetés kiszabására tett indítványt.

Mészáros Géza

A mozdonyvezetők vészfékezéssel már nem tudták megelőzni a baleseteket Fotó: police.hu

A Jász-Nagykun-Szolnok megyében történt, vasúti átjárókban elkövetett közlekedési szabályszegések miatt a Szolnoki Járási Ügyészség közlekedés biztonsága ellen gondatlanságból elkövetett vétség, illetve közérdekű üzem gondatlan megzavarásának vétsége miatt 2021 decemberében hat ügyben is vádat emelt az elkövetőkkel szemben. Az eljárásokról Dr. Ocsovai Ágnes főügyészségi ügyész, a megyei főügyészség helyettes sajtószóvivője számolt be hírportálunkat.

Tavaly májusban egy 57 éves férfi a Hatvan-Szolnok vasútvonal Abonyi úti vasúti megállóhelyénél a peronon ittasan kerékpározott, majd a vasúti átjárónál, azon áthaladva elveszítette egyensúlyát, és biciklijével együtt a vasúti vágányok közé esett. Az érkező személyvonat mozdonyvezetője időben észlelte a vágányok között fekvő kerékpárost, azonnal vészfékezett, s ennek köszönhetően személyi sérülés nem történt, a vonat csak a kerékpár első kerekével ütközött.

Ezt követően, júliusban két alkalommal is a Szolnok-Vámosgyörk vasútvonalon történt baleset.

Egyszer egy 37 éves nő a közút-vasút kereszteződésében a vasúti átjárót biztosító fényjelző készülék villogó piros jelzését nem észlelte, és gépkocsijával lassítás nélkül hajtott a vasúti sínekre. Ennek eredményeként a jármű és a már vészfékező vasúti szerelvény összeütközött és az autó a vasúti pályától mintegy 10 méterre, egy mezőgazdasági területen állt meg. Személyi sérülés itt sem történt.

Néhány nappal később, ugyanezen a vonalon, egy 53 éves férfi egy jelzőtáblával jelzett kereszteződésben ütközött vonattal. A balesetet okozó férfi az ütközés következtében súlyos sérüléseket szenvedett, a vonaton lévő utasok, illetve a vonatokon jelenlévő személyzet azonban nem sérült meg.

Decemberben hat sofőr ellen emeltek vádat vasúti balesetek miatt Fotó: police.hu

Tavaly szeptemberben újabb három alkalommal történt hasonló baleset, azonban szerencsére egyik esetben sem történt személyi sérülés.

A Szolnok-Vámosgyörk vasútvonal egyik vasúti átjárójánál egy 30 éves nő látta ugyan az érkező vasúti szerelvényt, lassított is, azonban a mozdony hangjelzésétől megijedt, és a fékpedál helyett a gázpedált nyomta le, így az átjáróba gurult. A nő ezután a járművet hátramenetbe kapcsolta, azonban idegessége miatt a gépkocsija leállt, a mozdonnyal azonban csak érintőlegesen ütközött.

Pár nappal később a Karcag-Tiszafüred vasútvonal Tiszafüred lakott területén lévő vasúti átjárójánál egy 39 éves férfi részben figyelmetlenség, részben a szemébe világító nap miatt nem észlelte a fénysorompó tilos jelzését, valamint a félsorompó zárt állapotát, így a kereszteződésen áthaladt, és gépjárművével letörte a fénysorompó csapórúdját, veszélyeztetve ezzel a közlekedés biztonságát.

Ugyanebben a hónapban a Tiszatenyő-Martfű vonalon is ütközött vasúti átjárón személygépjármű vasúti szerelvénnyel, mert a személyautó 69 éves férfi sofőrje figyelmen kívül hagyta a vasúti átjáróra figyelmeztető jelzőtáblát, és nem győződött meg arról, hogy a vasúti síneken közlekedik-e vonatszerelvény.

A mozdonyvezetők vészfékezéssel már nem tudták megelőzni a baleseteket, melyek következtében minden alkalommal anyagi károk keletkeztek, és a vasúti közlekedés leállása miatt vonatpótló autóbuszokat kellett igénybe venni, továbbá a balesetek számottevő késéseket is okoztak a vonatközlekedésben.

A Szolnoki Járási Ügyészség négy vádlottal szemben pénzbüntetés, és közúti járművezetéstől eltiltásra, két vádlott vonatkozásában pedig pénzbüntetés kiszabására tett indítványt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában