Nem jogerős

2022.01.07. 16:05

Tíz évet kapott Bróker Marcsi, mert piramisjátékot űzött

Bűnös, ezért tíz év börtönbüntetésre, az okozott közel 3,5 milliárd forint kár erejéig teljes vagyonelkobzásra és a mintegy nyolcmillió forintos bűnügyi költség megfizetésére ítélték első fokon, nem jogerősen a Kun-Mediátor büntetőügy Bróker Marcsiként elhíresült vádlottját.

Mészáros Géza

A vádlott távollétében hirdették ki az ítéletet Fotó: Mészáros János

Óriási médiaérdeklődés mellett, ám a négy éve húzódó büntetőper vádlottja nélkül kezdődött meg a Kun-Mediátor ügyvezető asszonya ellen indított büntetőügyben pénteken kora délutánra meghirdetett ítélethozatal a Szolnoki Törvényszéken. Dr. Nádor Zoltán bíró jelezte, a vádlott távollétében is hoz ítéletet.

Ezt követően ki is hirdette, a Kun-Mediátor ügyvezető asszonya bűnös sikkasztás, jelentősen nagy kárt okozó, több száz rendbeli minősített csalás, a számviteli rend megsértése és jogosulatlan pénzügyi tevékenység bűntette miatt.

A vádlottat ezért tíz év börtönbüntetésre ítélte, amelyből legkorábban annak kétharmadának letöltése után szabadulhat feltételesen. 

Dr. Nádor Zoltán bíró a vádlott távollétében hirdette ki az ítéletet, amely a védői fellebezés folytán nem jogerős. A végső döntést a Szegedi Ítélőtábla hozhatja meg Fotó: Mészáros János

A több száz károsult összesen közel bruttó 3,5 milliárd forintos károkozása miatt a cég, illetve a vádlott vonatkozásában teljes, míg a karcagi asszony két lánya kapcsán mintegy 18-18 millió forintos vagyonelkobzást rendelt el. Dr. Hagymási Kornélia ügyész az ítélet után a megállapított nagy mennyiségű tényállás miatt három napos gondolkodási időt kért annak elfogadása kapcsán. Dr. Tupi Judit, a vádlott ügyvédje a tényállás téves megállapítása, illetve a büntetési tétel enyhítése érdekében fellebbezéssel élt. Az ügyben ezáltal másodfokon a Szegedi Ítélőtábla hozhat jogerős döntést.

Az indoklást követően az ügyész a háziőrizetben álló vádlott letartóztatását indítványozta, a védő ezt elutasította, dr. Nádor bíró pedig utóbbi álláspontnak adott helyt, így a másodfokú ítéletig továbbra is az enyhébb kényszerintézkedést tartotta fent.

Az eredeti vádirat szerint a vádlott a Kun-Mediátor Kft. önálló képviseleti jogosultsággal rendelkező képviselőjeként, engedély nélküli pénzügyi tevékenységet folytatva, az ügyfeleit tévedésbe ejtve a cég 15 éves működése alatt összesen 12 milliárd forintot meghaladó kárt okozott.

A közelmúltban módosított vádiratban összesen 430 rendbeli csalás, egyrendbeli jogosulatlan pénzügyi tevékenység, egyrendbeli sikkasztás és ötrendbeli számvitel rendje megsértésének bűntette szerepelt.

Az ügyész az okozott kár összegét pedig 10 milliárd 800 millió forintot meghaladó összegre módosította, amelyből a vádlott által vissza nem térített összeg mintegy 4 milliárd 700 millió forint. Ebből maradt az elsőfokú ítélethozatalig közel bruttó 3,5 milliárd forint.

Bróker Marcsi 2016 és 2019 között három évet töltött letartóztatásban, majd 2019-től napjainkig bűnügyi felügyelet alatt állt. Amennyiben a mostani határozat válik jogerőssé, s mivel ezen időszak beszámít a büntetés mértékébe, illetve a kétharmados „jómagaviseleti” enyhítést is kiérdemli a vádlott, úgy legfeljebb 1-1,5 évet kell még rácsok mögött töltenie a karcagi asszonynak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában