Káresemények

2022.02.17. 06:30

A Jászkunságban is egyre gyakrabban alakul ki szabadtéri tűz

A szabadtéren keletkező tüzek egyik gyakori oka az eldobott égő cigarettacsikk.

Czakó Nóra

Január végén a megyeszékhely Üteg utcájában kapott lángra a száraz fű és az összehordott szemét

Forrás: Katasztrófavédelem

Megkezdődött a szabadtéri tüzek szezonja, így egyre több ilyen jellegű káreseményhez riasztják a megyei tűzoltókat is. Ebben az évben már közel nyolcvan hasonló esethez kellett vonulniuk, és a szűk másfél hónap alatt több mint 43 hektárnyi terület vált a lángok martalékává – mondta hírportálunknak Németh Ádám. 

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtószóvivője hangsúlyozta, hogy a tavaszias és száraz időjárás esetén a kerti munkák részeként végzett zöldhulladék-égetés könnyen kiterjedt szabadtéri tűzhöz vezethet, amely a természeti és épített környezetet jelentősen veszélyezteti. Minden esetben figyelembe kell venni a helyi szabályozásban foglaltakat, hiszen csak kivételesen engedélyezett a szabadtéri égetés, és külön szolgáltatás biztosítja a zöldhulladék elszállítását.

– Amennyiben a települési önkormányzat lehetőséget biztosít a zöldhulladék égetésére, alapszabály, hogy a tüzet soha nem szabad felügyelet nélkül hagyni – hívta fel a figyelmet Németh Ádám. 

– Már a tűzgyújtás időpontjában álljon rendelkezésre a tűz eloltásához szükséges eszköz, amely lehet akár vödörben, hordóban lévő víz, vagy a kerti locsolótömlő. Egy lapát segítségével pedig könnyen kialakítható a földtakarás, megszüntethető a parázslás. A tűz továbbterjedését legtöbbször a szél okozza, ezért ha feltámad a szél, az égetést abba kell hagyni.

A szóvivő hozzátette, a szabadtéren keletkező tüzek másik gyakori oka az eldobott égő cigarettacsikk. 

A tüzek megelőzése és a természet védelme érdekében kiránduláson, túrázáskor a csikket ne dobják el, gyűjtsék össze megfelelő, nem éghető anyagú, hordozható tárolóban.

Tábortüzet csak a kijelölt tűzrakóhelyen szabad gyújtani, és csak akkor, ha nincs elrendelve tűzgyújtási tilalom. Ezzel kapcsolatban indulás előtt célszerű tájékozódni. Szabadtéren minden tüzet úgy kell eloltani, hogy ne tudjon visszagyulladni. Ennek érdekében a legjobb módszer, ha vastag föld-, vagy homoktakarással zárjuk el a levegőtől. Fontos, hogy aki tüzet észlel, haladéktalanul jelezze azt a 112-es segélyhívó számon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában