Mérgező gáz

2022.02.11. 12:35

Életet mentett a szén-monoxid-érzékelő Abádszalókon

szoljon.hu

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Jelzést adott a szén-monoxid-érzékelő csütörtök délután Abádszalókon, egy Mikes Kelemen úti családi ház fürdőszobájában. A helyiségben egy gázkonvektor üzemelt, az épületben lévő két ember a jelzés hatására azonnal szellőztetni kezdett, majd sértetlenül elhagyták azt. A település önkormányzati tűzoltói rekonstruálták a jelzéskori állapotokat, és műszerükkel kimutatták a mérgező gáz jelenlétét, ezért értesítették a gázszolgáltatót. Az ingatlan lakható maradt, a lakók a fűtést más módon meg tudták oldani – tájékoztatta hírportálunkat a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Ebben az esetben sem történt sérülés, mert a házban működött szén-monoxid-érzékelő, mely időben jelezte a veszélyt.

Egy ilyen, néhány ezer forintért megvásárolható készülék hosszú évekre garantálja otthonunk biztonságát. Sokat tehetünk a hasonló esetek megelőzéséért, ha legalább évente felülvizsgáltatjuk a fűtőberendezéseinket szakemberrel. Emellett javasolt rendszeresen ellenőriztetni a kéményeket, a katasztrófavédelem térítésmentesen végzi ezt a munkát a megye valamennyi településén, a családi házak tulajdonosainak azonban ezt kérni kell. A gázkészülékek kéményét javasolt kétévente átvizsgáltatni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában