Bűncselekmény

2022.02.11. 15:30

Rendszámtáblákkal trükközött egy férfi Szolnokon, börtönre ítélték

A Szolnoki Törvényszéken jogerősen lezárult annak a harmincas éveiben járó, de fiatal kora ellenére már többszörösen büntetett előéletű férfinak büntetőügye, aki két nappal azután, hogy egy rendőri intézkedés során elvették rendszámtábláit, 2020. február 16-án már úgy „futott bele” az újabb rendőri intézkedésbe Szolnokon, hogy az autón már egy másik, szintén általa használt kocsira kiadott rendszámtáblák voltak.

szoljon.hu

Illusztrációfotó/Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A Büntető Törvénykönyv rendelkezései szerint bűncselekményt, egyedi azonosító jellel visszaélést követ el, aki egyedi azonosító jelet (pl. rendszámtáblát) eltávolít vagy meghamisít, de az is, aki olyan dolgot szerez meg, használ fel, vagy olyan dologról rendelkezik, amelynek egyedi azonosító jele hamis, hamisított, vagy amelynek egyedi azonosító jelét eltávolították. A bűncselekmény elkövetőit a törvény bűntett miatt 3 évig terjedő szabadságvesztéssel rendeli büntetni.

Az ügyben 2020. május 18-án emelt vádat a Szolnoki Járási Ügyészség. A férfi kezdettől tagadta a bűncselekmény elkövetését. Nem vitatta, hogy az autó rendszámait tőle vették el a rendőrök, de azzal védekezett, hogy mikor ismét a kocsiba ült, nem tudta, hogy arra időközben egy másik rendszám „került”, azt hitte, nincs rajta rendszám.

A Szolnoki Járásbíróság több tárgyalást tartott az ügyben, majd 2021. szeptember 28-án ítéletet hozott. A vádlott védekezését egy kamerafelvétel és tanúvallomások is cáfolták, ezért a bíróság egyedi azonosítójellel visszaélés bűntettében mondta ki bűnösnek, amiért, mint többszörös visszaesőt 1 év 10 hónap börtönre ítélte és 2 évre eltiltotta a közügyektől.

A vádlott és védője felmentésért, míg a vádhatóság a vádlott terhére súlyosításért fellebbezett, így az ügy másodfokon, a Szolnoki Törvényszéken folytatódott, ahol nemrég jogerősen lezárult.

A fellebbezések nem vezettek eredményre. A Szolnoki Törvényszék 2022. február 4-én meghozott másodfokú ítéletében az elsőfokú bíróság törvényes és megalapozott ítéletét helybenhagyta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában