Jászkunság

2022.04.20. 06:50

Idén eddig tizenhatan haltak meg vasúti átjáróban hazánkban

Drasztikusan megemelkedett idén a vasúti átjárós balesetek száma, ezért a MÁV országos közlekedésbiztonsági kampányt indított elsősorban a figyelemfelkeltés és a közlekedési morál javítása érdekében. Idén április 11-ig harminckettő vasúti átjárós baleset történt a KRESZ megszegése vagy figyelmetlenség miatt, amelyekben tizenhatan meghaltak, egy híján annyian, mint tavaly egész évben.

Czakó Nóra

Fotó: Donka Ferenc

Öten életüket vesztették és ketten súlyosan megsérültek abban a kisteherautóban, amely április 5-én reggel a Csongrád-Csanád megyei Mindszent határában a Kiskunfélegyházáról Hódmezővásárhelyre tartó motorvonat elé hajtott. A vasúti jármű az ütközés után kisiklott és száz méterrel odébb az oldalára borult. Az átjáróban a biztosítóberendezés jól működött, a közút felé tiltó jelzést mutatott. Két nappal később pedig egy sárvári vasúti átjáróban vesztette életét egy autó vezetője, aki gépkocsijával egy tehervonattal ütközött.

Április 6-án megyénkben is a sínekre hajtott egy teherautó 31 éves sofőrje a tilos jelzés ellenére Kunszentmárton külterületén. A gépkocsi csak érintőlegesen ütközött neki az érkező motorvonat mozdonyának, ezért személyi sérülés nem történt, viszont a járműben és a vonatban anyagi kár keletkezett.

Április 9-én délelőtt pedig Karcagon történt hasonló eset. Ott egy személyautóval és a hozzákapcsolt utánfutóval közlekedő helyi lakos a Liget utcánál lévő fény-, illetve félsorompó nélküli vasúti átjáróhoz érkezve az „Állj! Elsőbbségadás kötelező!” jelzőtábla ellenére nem állt meg, ráhajtott a vasúti sínekre, ahol nekiütközött a Karcag irányába közlekedő vasúti motorkocsinak. A baleset következtében személyi sérülés nem történt.

Az elmúlt hetekben országszerte több baleset is történt vasúti átjárókban

– foglalta össze Dávid Mónika, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese. 

– A rendőrség ezért ismételten felhívja a figyelmet, hogy vasúti átjáróhoz közelítve, különösen, ha az fényjelző készülék és sorompó nélküli, mindenképp lassítsanak, és a kereszteződést fokozott óvatossággal közelítsék meg. Egy vonattal történő ütközés kimenetele legtöbbször súlyos kimenetelű, és akár halállal is végződhet, ezért is fontos az óvatosság – hangsúlyozta.

A vasúti átjárókban történt baleseteket az oda behajtók figyelmetlensége és a KRESZ előírásainak megszegése okozza – tudtuk meg a MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóságától. Hozzátették, a balesetek okai, hogy a gépjárművezetők nem néznek körül az átjáróba történő behajtás előtt, illetve a csúcsforgalomban bent ragadnak a kereszteződésben, ahol tilos és életveszélyes megállni. A legtöbb vasúti átjárós balesetet a gyorshajtás – a „még átérek” gondolkodásmód – az agresszív vezetési stílus, a vezetés közbeni telefonálás és a vasúti fényjelző tilos jelzésének figyelmen kívül hagyása okozza. A záródó sorompórudakat látva a járművezetők megállás helyett sokszor gyorsítanak, néhányan még a lezáródott félsorompót is megkerülik.

Magyarországon a vasúti átjárók védelme, azok biztosítási módja kivétel nélkül minden esetben megfelel az előírt biztonsági szintnek. A vasúttársaság teljes hálózatán vasúti hibából 2008 óta nem következett be halálos áldozatot követelő baleset. A MÁV a vasúti hatóság által jóváhagyott pályafelügyeleti és biztosítóberendezési utasítások szerint, az azokban előírt gyakorisággal és rendszerben végzi az útátjárók vizsgálatát. Emellett 2018 óta folyamatosan tartanak ellenőrzéseket is a rendőrséggel közösen a vasúti átjárókban.

Figyelemfelkeltő kampányt indítanak

A vasúttársaság most induló balesetmegelőzési kampányában szerte az országban, de kiemelten a vasúti átjárók közelében találkozhatunk figyelemfelkeltő plakátokkal. Online felületeken is megjelennek vasútbiztonsági témájú üzeneteik, filmjeik. Legfőbb cél a balesetmegelőzés: felhívni a figyelmet arra, hogy a balesetek elkerülhetők lennének, ha a gyalogosok és a gépjárművezetők figyelmesen, kiemelt körültekintéssel, a közlekedési szabályok betartásával közelítenék meg a vasúti átjárókat.A MÁV Zrt. kezdeményezi a közúti-vasúti szintbeni átjárók tarthatatlan baleseti statisztikáival összefüggésben többek között a KRESZ szabályok megsértőinek drasztikus szankcionálását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában