Fejlődés

2022.05.07. 06:55

A nyomozások többsége sikerrel zárult a Jászságban

Jászberény közbiztonsági helyzete volt az egyik kiemelt téma a képviselő-testület legutóbbi ülésén. Dr. Nagy Ernő rendőr alezredes, kapitányságvezető szóbeli kiegészítőjében megállapította, hogy a város közbiztonsága kiegyensúlyozott. Ugyan több bűncselekmény történt tavaly, a nyomozáseredményességben viszont az elmúlt tizenkét év legjobb eredményét érte el a jászberényi rendőrkapitányság.

Illés Anita

Forrás: Illusztráció

Fotó: MW Archív

Elfogadta a Jászberény közbiztonsági helyzetéről, a közbiztonság javítására tett intézkedésekről szóló beszámolót a város képviselő-testülete. A tanácskozáson dr. Nagy Ernő rendőr alezredes, a Jászberényi Rendőrkapitányság vezetője prezentációja kezdetén kiemelte, 2021-ben a rendőrség munkáját is beárnyékolta a koronavírus-járvány. 

Az azzal összefüggő egyéb rendőrségi feladatok nagy terhet róttak a jászberényi rendőrkapitányság teljes személyi állományára. Közel hatezer intézkedés volt tavaly a járvánnyal összefüggésben – mutatott rá. 

Tájékoztatójából kiderült, hogy Jászberény közigazgatási területén tavaly mintegy 8,05 százalékkal növekedett a regisztrált bűncselekmények száma az azt megelőző évhez képest. Míg 2020-ban 323, addig 2021-ben 349 bűncselekményt regisztráltak. 

– A Jászberényi Rendőrkapitányságon az összes bűncselekményt tekintve a nyomozáseredményességi mutató tavaly 71,7 százalék volt, mely a 2020-as adathoz viszonyítva 2,7 százalékpontos emelkedést mutat. A nyomozáseredményesség tekintetében az utóbbi tizenkét év legmagasabb értékét teljesítette a rendőrkapitányság – részletezte dr. Nagy Ernő, aki Jászberény közbiztonságát kiegyensúlyozottnak értékelte. 

– A közterületen elkövetett bűncselekmények számában 19,23 százalékos emelkedés látható, 2020-ban 104, míg 2021-ben 124 ilyen jellegű bűncselekményt regisztráltunk. A tizennégy kiemelt bűncselekmény kategóriájában stagnálás tapasztalható, hiszen tavaly és tavalyelőtt is 157 bűncselekményt rögzítettünk. Kilenc testi sértés következett be az előző évben, ezen a téren százszázalékos nyomozáseredményességet értünk el – ismertette a kapitányságvezető. 

Megtudtuk azt is, hogy 2021-ben garázdaság tizenhárom esetben fordult elő, eggyel kevesebbszer, mint 2020-ban. A rongálások száma tavaly csökkent, a 2020-ban regisztrált tizenhárom esetről nyolcra. A kiemelten kezelt bűncselekmények közül emberölés, embercsempészés nem történt az előző évben és halált okozó testi sértést sem regisztráltak. Rablás sem fordult elő tavaly, míg 2020-ban hármat is regisztráltak. A lopások száma 4,55 százalékos növekedést mutat. 

Ezen belül azonban a lakásbetörések száma nagymértékben csökkent tavaly, a 2020-ban rögzített húsz esetről hatra. Ezen bűncselekmények nyomozására kiemelt figyelmet fordít a rendőrség. Ennek is köszönhető, hogy a lakásbetörések nyomozáseredményességi mutatója a 2020-ban elért 42 százalékról egy évvel később már 68,5 százalékra emelkedett, mely szintén az elmúlt tizenkét év legjobb eredménye – derült ki a beszámolóból. 

Emelkedett a balesetek száma 

Dr. Nagy Ernő rendőr alezredes, a Jászberényi Rendőrkapitányság vezetője a közlekedésbiztonsági helyzetről elmondta, tavaly nagyobb arányban fordultak elő közlekedési balesetek, mint az azt megelőző évben. Ennek okait vizsgálják. Jászberény közigazgatási területén 2021-ben 42 személyi sérüléses baleset történt, 2020-ban pedig 29. Lakott területen belül 26, míg azon kívül 16 baleset következett be. A 42 balesetből négy volt halálos kimenetelű, súlyos sérüléssel járó 17, könnyű sérüléssel járó pedig 21 alkalommal történt. A négy halálos balesetben összesen heten vesztették életüket. 2021-ben összesen két ittasan okozott sérüléses balesetnél intézkedtek. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában