Ítélet

2022.05.18. 11:36

Csaknem 2 millió forinttal verte át háza vevőit az épület hibáját eltitkoló szolnoki eladó

A férfi beismerte a bűncselekmény elkövetését.

Szoljon.hu

Fotó: Illusztráció / Shutterstock.com

A Szolnoki Járásbíróság nagyobb kárt okozó csalás bűntette miatt 9 hónap – végrehajtásában 3 évi próbaidőre – felfüggesztett börtönre ítélte és a fenti bűncselekménnyel okozott csaknem 2 millió forint kár megtérítésére kötelezte azt az 54 éves, büntetlen előéletű férfit, aki úgy adta el szolnoki házát, hogy a vevőket nem tájékoztatta arról, hogy a katasztrófavédelmi igazgatóság illetékesei az épület kéményét élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztetőnek minősítették és a hiba kijavításáig megtiltották annak üzemeltetését – közölte hírportálunkkal a Szolnoki Törvényszék Sajtóosztálya.

Az új tulajdonosoknak, akik, ha ismerik az ingatlan rendeltetésszerű használatot akadályozó hibáját lehet, hogy meg sem veszik, de ha mégis, bizonyosan jóval alacsonyabb ajánlatot tesznek, végül csaknem 2 millió forintot kellett költeniük a hibák kijavítására.

A Büntető Törvénykönyv rendelkezései szerint bűncselekményt, csalást követ el, aki jogtalan haszonszerzés végett mást tévedésbe ejt, vagy tévedésben tart, és ezzel kárt okoz. A büntetés bűntett miatt 3 évig terjedő szabadságvesztés, ha a csalás, ahogyan az jelen esetben is történt, nagyobb - azaz a félmillió forintot meghaladó, de nem több mint 5 millió forint - kárt okoz.

Az ügyben 2021. november 3-án emelt vádat a Szolnoki Járási Ügyészség. A Szolnoki Járásbíróság április 25-én előkészítő ülést tartott, melyen a vádlott a váddal egyezően beismerte a bűncselekmény elkövetését és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról, mely nyilatkozatait a bíróság elfogadta és ítéletet hozott. 

Ezt az ügyészség, a vádlott és a vádlott védője is tudomásul vette, így az első fokon jogerőre emelkedett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában