Összegzés

2022.05.10. 13:55

Pozitívan alakult az elmúlt egy év bűnügyi statisztikája a Jászkunságnak

Tovább csökkent a bűncselekmények száma a Jászkunságban tavaly a 2020-as adatokhoz képest – derült ki a legutóbbi megyei közgyűlésen megtartott rendőrségi beszámolóból. A 4843 regisztrált eset az elmúlt tizenkét esztendő legkedvezőbb értéke, és ez a nyomozás eredményességi mutatóról is elmondható, ami 73,6 százalék volt 2021-ben.

Czakó Nóra

Dr. Rádi Norbert rendőr ezredes Fotó: Illusztráció/Mészáros János

– A bűncselekmények számának alakulásával kapcsolatban azt tudom jelenteni, hogy a bűvös ötezres határt nem lépte át 2021-ben, ugyanis 4843 bűncselekményt regisztráltak – mondta dr. Rádi Norbert ezredes, megyei rendőrfőkapitány a legutóbbi közgyűlésen.

– A 2010-es évhez képest a csökkenés mértéke 72 százalékos, míg 2020-hoz viszonyítva 3,5 százalék. A nyomozás eredményességi mutató pedig 73,6 százalék volt, ami az elmúlt tizenkét év legjobb eredménye. Ez azt jelenti, hogy négyből három ügyet eredményesen oldottak meg a kollégáim. 

Szintén kedvező képet mutat a százezer lakosra jutó bűncselekményszám is, hiszen 2010-ben még jóval négyezer felett volt ez a szám, de tavaly 1332-re esett vissza, míg az országos átlag 1468 volt, tehát a megye bűnügyi fertőzöttsége az országos átlag alattinak tekinthető.

– A közterületen elkövetett bűncselekmények száma viszont 3,6 százalékkal emelkedett 2021-ben, de 2017-től mondhatni, hogy stagnál ezen bűncselekmények száma. Ennek ellenére a 2010-es évhez képest jelentős csökkenés következett be. A nyomozás eredményesség mutató is nagyon magas, ami fontos, hiszen a szubjektív biztonságérzetet jelentősen befolyásolja a közterületen elkövetett bűncselekmények száma. A közel 90 százalékos nyomozás eredményességi mutató országos viszonylatban, a megyék rangsorában a hetedik előkelő helyen áll – tudtuk meg.

Ha megvizsgáljuk a 14 kiemelten kezelt bűncselekmény számának alakulását, amelyek a szubjektív biztonságérzetet leginkább sértik, veszélyeztetik, láthatjuk, hogy itt még markánsabb a csökkenés, hiszen 2010-hez képest 77 százalékos a visszaesés, míg az előző évhez képest tíz százalékos.

Megyénkben tavaly, 2020-hoz viszonyítva, kilencről hétre csökkent az emberi élet elleni legsúlyosabb bűncselekmények száma. Ebből három esetben szándékos befejezett emberölés történt, de mivel mindhármat sikerült felderíteni, a nyomozás eredményességi mutató száz százalék volt.

A legnagyobb nehézséget talán az az emberölés okozta, ami egy eltűnéssel indult Karcagon 2020. december 22-én

– részletezte a megyei rendőrfőkapitány. 

– A második gyilkosság Tiszavárkonyban történt, a harmadik pedig Tiszaföldváron. Mindhárom emberölésről elmondható, hogy nem idegen személy sérelmére, hanem családon belül, vagyis házastárs, férj, feleség és élettárs sérelmére követték el. Az emberölés után a második legsúlyosabb bűncselekmény a rablás. Ebből a bűntettből az előző évhez képest tizennéggyel többet követtek el a megye területén, de nagyon fontos, hogy itt is száz százalékos eredményességről tudunk jelentést tenni, tehát mindegyik rablásnál sikerült az elkövetőt felderíteni. 

A 27 rablásból tizennyolcat idegen sérelmére, tizenkilencet erőszakkal, nyolcat pedig fegyveresen követtek el.

– Az utóbbiak közül két esetben használt az elkövető eszközt, Kenderesen téglát, Szolnokon pedig két éles lőfegyvert. A magánszférát leginkább sértő bűncselekmények a lakásbetörések. 2010-hez képest 66,8 százalékos a csökkenés mértéke, 2020-hoz viszonyítva pedig 21,5 százalékot esett vissza a lakásbetörések száma. Itt is tetten érhető az eredményesség, hiszen 72,1 százalékot értünk el, amivel országos szinten a hatodikok vagyunk a megyék rangsorában. Kábítószer-kereskedelem miatt négy esetben indult eljárás a megyében tavaly – fűzte hozzá dr. Rádi Norbert.

Emellett számos bűncselekmény statisztikája mutat kedvező képet, csökkent például a testi sértések száma 22,4 százalékkal, 245-ről 190-re, a garázdaságoké 14,9 százalékkal, 348-ról 296-ra, a rongálásoké 8,8 százalékkal, 148-ról 135-re, valamint a lopásoké tíz százalékkal, 1908-ról 1718-ra, ami az elmúlt tizenkét év legkedvezőbb adata. A csalások száma viszont emelkedett tavaly megyénkben 276-ról 360-ra.

Többen vesztették életüket tavaly megyénk útjain

Megyénk tavalyi közlekedésbiztonsági helyzetéről elmondható, hogy 505 személyi sérüléses közlekedési baleset történt, 7,7 százalékkal kevesebb, mint 2020-ban. Ez egyúttal a megye történetében a legkisebb érték. A súlyos és a könnyű sérüléses balesetek száma is csökkent, az előbbi 180-ról 166-ra, az utóbbi 348-ról 314-re.

– Mindig azt mondom, hogy a közúti közlekedés biztonságát három tényező határozza meg: az út, a jármű és a közlekedő személye. A rendőrségnek a legtöbb hatása, felelőssége az utóbbit érintően van – világított rá dr. Rádi Norbert.

– 2020-hoz képest tavaly hattal több, vagyis 25 halálos baleset történt megyénkben, és tizenöttel többen vesztették életüket. Fontos, hogy az ittasság haláleset bekövetkezésénél nem volt ok, viszont kilenc esetben gyorshajtás, öt alkalommal irányváltoztatás, kanyarodás szabályainak megszegése, három esetben elsőbbségi jog meg nem adása, egy alkalommal gyalogos hiba, és egy esetben előzési szabályok megszegése miatt történt tragédia. 

A beszámolóból az is kiderült, hogy átlagosan minden nyolcadik személyi sérüléssel járó közlekedési baleset okozója kerékpáros volt tavaly megyénkben, nyolcvan biciklis pedig részesként vett részt karambolban.

Az országos adatokhoz viszonyítva továbbra is problémát jelent a Jászkunságban, hogy 64 kerékpáros okozó közül tíz esetben, ami több, mint a 2020-as évben, ittas állapotban idézték elő a balesetet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában