Milliós kár

2022.05.22. 06:55

Természetkárosítás miatt kell felelnie a burai és a kevei fecskepusztítónak

Két természetvédelmi károkozás is munkát adott a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Főügyészségnek. Az egyik eset Tiszabura belterületén történt, ahol több mint 270 partifecske pusztult el. Túrkevén pedig egy férfi fecskefészkeket vert le, majd az állatokat leseperte, ledobálta az erkélyéről.

Mészáros Géza

Illusztráció / Shutterstock.com

Megyénkben az egyik legnagyobb fecskepusztulást előidéző ügyben a megyei főügyészség, felperesként, 2020 májusában – miután az elkövetőt büntetőeljárás keretében a bíróság már felelősségre vonta – keresetet nyújtott be a Szolnoki Törvényszékre egy teljes partifecske-költőtelep megsemmisülése miatt.

Tiszabura belterületén egy nagyobb területű homokos földdepóban 2017 tavaszán partifecskék költőtelepet alakítottak ki, melyben összesen 301 pár védett partifecske-pár költött.

A perbe vont férfi tudta, hogy a földdepóban partifecskék fészkelnek, ennek ellenére 2017 júniusában egy homlokrakodó-munkagéppel a földdepónak abból a részéből, ahol a költőüregek voltak 14 köbméternyi földet lebontott és elszállított.

Ezzel a földdepó egyik oldalán lévő költőtelepet teljes egészében megsemmisítette, és elpusztított legalább 274 partifecskét. A fecskék természetvédelmi értéke egyedenként ötvenezer forint.

Az ügyben felhasznált szakértői vélemények rámutattak, hogy a partifecskék elmúlt évtizedben tapasztalható drasztikus állománycsökkenése drámai hatással van a faj populációjára, így minden fészektelep pusztulása, pusztítása veszélyezteti a faj állományának fennmaradását.

A főügyészség keresetében a védett állatokra vonatkozó, természetvédelmi jogszabályokat sértő tevékenységtől való eltiltást kért, valamint, hogy az okozott kár, azaz tizenhárommillió-hétszázezer forint megfizetésére kötelezze a bíróság a telepet leromboló férfit és munkáltatóját.

A Szolnoki Törvényszék ítéletében eltiltotta az alpereseket a természetvédelmi jogszabályokat sértő tevékenységektől. Ugyanakkor a kártérítés mértékét különös méltánylást érdemlő körülmények folytán mérsékelte, így csak hatmillió-nyolcszázötvenezer forint megfizetésére kötelezte őket. A főügyészség a kártérítés mérséklésével nem értett egyet, ezért fellebbezéssel élt a Szegedi Ítélőtábla felé.

A táblabíróság idén nyáron tart az ügyben tárgyalást.

Erkélyéről seperte és dobálta le a fecskefiókákat

Még 2021 decemberében nyújtott be keresetet a megyei főügyészség a Szolnoki Törvényszékre egy túrkevei férfival szemben.

Az illető a harmadik emeleti lakásának erkélye fölötti ablakpárkányáról egy, az ablak fölötti párkányról pedig kettő molnárfecskefészket vert le.

Összesen tizenkét védett molnárfecske-fióka esett az erkélyre, ahonnan a férfi azokat a fészkekkel együtt leseperte, ledobálta. Az esés következtében hat fecskefióka elpusztult. A fecskefészkeket leverő férfit természetkárosítás bűntette miatt büntetőeljárásban is elmarasztalták. A főügyészség a keresetében kérte a természetvédelmi jogszabályokat sértő tevékenységtől való eltiltást, illetve hogy a férfi a hat fecskefióka eszmei értékével egyenlő, háromszázezer forint kártérítést fizessen meg. Ebben az ügyben még nem született első fokon ítélet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában