Állatkínzás

2022.05.11. 09:35

Vádat emeltek a kutyák hangszálait elvágó karcagi szaporító ellen

A karcagi férfi közel 150 kutyát tartott nyomorban, amit az állatok megnémításával akart leplezni. Börtönbüntetést indítványozott ellene az ügyészség.

szoljon.hu

Fotó: Illusztráció/Shutterstock.com

A Karcagi Járási Ügyészség állatkínzás bűntette miatt vádat emelt az ellen a 32 éves karcagi ebszaporító ellen, aki 148 kutyát tartott kisméretű kennelekben, megfelelő táplálék és orvosi ellátás nélkül – tájékoztatta hírportálunkat a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Főügyészség. A vádlott az állatok felének elvágatta a hangszálait azért, hogy a szomszédok ne vegyék észre, milyen sok kutyát tart.

A vádirat szerint a férfi 2020 őszén, Karcagon, két családi ház udvarán összesen 148 kutyát, mopszokat, spánieleket, uszkárokat, spicceket, westie-ket, bichonokat nevelt. A kutyákat sötét, szűkös kennelekben, rossz hűtőszekrények, hűtőládákban tartotta.

Az állatok szomjaztak, alultápláltak voltak, mozgáshiányuk miatt karmaik túlnőttek. Az alom és a rendszeres takarítás hiánya miatt az ebek szőrzete rendkívül szennyezett volt, sokuk mancsát felmarta a vizelet és az ürülék. Negyvenhat ebnél viselkedészavar alakult ki.

A méltatlan tartási körülményeken túl a férfi a szükséges orvosi ellátást sem biztosította az állatoknak. Ennek következtében több mint felük bőrbetegségekben, fogínybetegségben, valamint hallójárat-gyulladásban szenvedett. Közülük hat ebnél visszafordíthatatlan egészségkárosodás alakult ki, amelyet állatorvosi ellátással megelőzhettek volna.

A szaporító igyekezett leplezni, hogy mekkora állományt nevel, ezért megbízást adott egy másik férfinek arra, hogy a folyton csaholó kutyák hangszálait vágja el.

A vádlott által megbízott ismeretlen férfi 2018 és 2020 között összesen 70 állat hangszálait távolította el altatásban.

Az ügyészség vádiratában azt indítványozta, hogy a bíróság börtönben letöltendő szabadságvesztést szabjon ki a vádlottal szemben és tiltsa el őt a közügyek gyakorlásától. Az ügyészi indítvány alapján a férfire – amennyiben beismeri tettét – egy év hat hónap börtönben letöltendő szabadságvesztés vár. Az ügyben a Karcagi Járásbíróság dönt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában