Kék hírek

2022.06.28. 15:49

A szabályok betartására és türelemre int a rendőrség a Jászkunságban

A betakarítási munkák miatt egyre több mezőgazdasági vontató, lassú jármű és önjáró munkagép vesz részt a közúti forgalomban megyénkben is. A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság fokozott figyelemre és türelemre, valamint a szabályok betartására kéri a közúton közlekedő járművezetőket.

Szoljon.hu

Fotós: Police.hu

Fotós: Police.hu

Már javában zajlanak a nyári betakarítási munkálatok. A közutakon is megjelentek a mezőgazdasági munkagépek. A lassabban haladó járművek mögött feltorlódhat a forgalom, és sok járművezető elveszíti ilyenkor a türelmét – közölte a police.hu.

A gyorsabb továbbhaladás reményében  körültekintés nélküli hirtelen előzésbe kezdenek, amellyel balesetveszélyes helyzetbe sodorják magukat és a közlekedés más résztvevőjét is. A lassú járművek előzése fokozott figyelmet igényel. A balesetek elkerülése érdekében mindenkit arra kérnek a hatóságok, hogy legyen türelmes és körültekintő!

Fontos azonban, hogy a mezőgazdasági munkában résztvevők is tartsák be a közúti közlekedési szabályokat és fordítsanak figyelmet az alábbiakra:

  • Mielőtt a járművel elindul a telephelyről, a vezető köteles a kormányberendezést, fékberendezést, a gumiabroncsok, valamint a kötelezően előírt világító és fényjelző berendezések működését ellenőrizni, és ennek a vizsgálatnak teljes körűen ki kell terjednie a pótkocsira, illetve a további vontatmányokra is!
  • A járművezető köteles az úthasználat megkezdése előtt tájékozódni az útvonalra vonatkozó forgalmi rendről és az aktuális forgalomkorlátozásokról!
  • A járműnek, járműszerelvénynek a közút területének legkisebb igénybevételével kell közlekednie!
  • A betakarítási munkálatokban résztvevő gépjárművek vezetőinek az általános KRESZ szabályokon kívül kötelessége betartani a túlméretes járművekre vonatkozó biztonsági rendszabályokat is!
  • Kizárólag egyéb járműkísérettel lehet közlekedni a 4,5 m jármű/járműszerelvény szélességet meghaladó méret esetében, továbbá minden lakott területen kívüli emelt sebességű útszakaszon!
  • Különösen nagy hangsúlyt kell fektetni a rakomány rögzítésére, letakarására, és a közútra történő felhajtás előtt az adapterek leszerelésére is!
  • Kiemelten fontos kihajtás előtt a jármű sártól való megtisztítása, azonban ha mégis szennyeződés kerül a közútra, gondoskodni kell az azonnali letakarításáról!
  • A járművek méretéből és sebességéből adódóan a legveszélyesebb manőver az irányváltoztatás, ezért a közútról történő fel- és lekanyarodást kiemelt körültekintéssel kell végrehajtani!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában