Ellenőrzés

2022.06.15. 10:35

Megkezdődött az aratási időszak a Jászkunságban is

Jász-Nagykun-Szolnok megye egyes részein már megkezdődtek a betakarítási munkálatok.

Szoljon.hu

Fotó: Illusztráció / Shutterstock.com

A mezőgazdaságban a nagy terheléssel működő gépek fokozott tűzbiztonsági kockázatot jelentenek a melegebb, szárazabb időszakban, éppen ezért fontos a földeken a szabályos munkavégzés, illetve a gépek megfelelő műszaki állapota – közölte a megyei katasztrófavédelem.

A gazdálkodóknak a munkálatok megkezdése előtt gépellenőrzésen meg kell bizonyosodniuk arról, hogy a traktorok, kombájnok és egyéb berendezéseik üzembiztosak. Ezekre az alkalmakra várja a katasztrófavédelem minden szezon előtt a gazdák hívását, a legalább öt gépet érintő ellenőrzéseket ugyanis a tervezett időpont előtt tíz nappal be kell jelenteni a területileg illetékes katasztrófavédelmi kirendeltségnek. Az ellenőrzésekről jegyzőkönyv készül, ennek egy példányát a gépen kell elhelyezni, az előírásoknak megfelelő tűzoltó készülékkel együtt. A katasztrófavédelem nem csak a munkálatok kezdete előtt, hanem szezon közben is biztosít konzultációs lehetőséget a gazdálkodók számára.

A kalászos növények betakarítását lehetőség szerint a közutakhoz és vasútvonalakhoz legközelebb eső részen kell elkezdeni, ezek mellett legalább három méter széles védőszántást kell alkalmazni. Kazlat, szérűt vagy rostnövény-tárolót robbanásveszélyes anyagok tárolására vagy forgalmazására szolgáló építményektől kétszáz; egyéb épületektől száz; közúttól, erdőtől vagy lábon álló gabonától huszonöt; valamint magasfeszültségű, föld feletti elektromos vezetéktől húsz méter védőtávolságra kell elhelyezni.

Munkavégzés közben tilos a dohányzás, még a gépek vezetőfülkéjében is. Nem lehet olyan munkálatokat végezni a tarlón, szérűn vagy rostnövény-tároló területén, amely nyílt lánggal járhat, illetve a járműveket tilos a tarlón üzemanyaggal feltölteni. Kötelező a gépek akkumulátorának védőburkolata, illetve a kipufogó és a szikratörő éghető anyagoktól történő megtisztítása legalább naponta egyszer. Pihenőidőben a gépeket a táblától legalább tizenöt méter távolságra kell leállítani, ha ez nem lehetséges, akkor a tábla körül három méter széles védőszántást kell kialakítani. Szintén a földtől tizenöt méterre kell kialakítani a dohányzóhelyet is, ahol megfelelő mennyiségű víznek is lennie kell.

A szabadban összerakott kazlak között legalább húsz méter távolságot kell tartani, vasúti vágánytól legalább száz, közúttól és erdőtől legalább huszonöt méterre kell elhelyezni ezeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában