Gondatlanság

2022.07.04. 12:08

Vádat emeltek a tragédiával végződő vértesszőlősi mentést irányító pilóta ellen

Az állami helikopter parancsnokát, egyben pilótáját halált okozó gondatlan veszélyeztetéssel vádolja a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség.

Szoljon.hu

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

Vádat emeltek a vértesszőlősi katonai mentés ügyében –  közölte a Központi Nyomozó Főügyészség. 

A Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség közleményből kiderül: a Magyar Honvédség kutató-mentő egységét 2020. július 5-ei szolgálata során riasztották egy fák közé zuhant siklóernyőshöz Vértesszőlős közelében. 

A vádlott egy Mi-8 Rescue 34 típusú helikopterrel közelítette meg a helyszínt. Miután a parancsnok a csörlőzést túlzottan veszélyesnek ítélte, ezért kiadta a fedélzeten tartózkodó ejtőernyősöknek, hogy egy 60 méter hosszú alpinkötélhez rögzítve egy másik, összetekert alpinkötelet engedjenek le, aminek segítségével leereszkedhet a siklóernyőshöz.

A vádlottnak fel kellett volna mérnie, hogy a rotor által keltett légörvény letörheti a fák ágait és belobbanthatja a paplanernyőt, ezáltal a sértettre nézve veszélyes – áll az ügyészség közleményében. 

Hozzátették: ennek ellenére a parancsnok az elvárható körültekintés, valamint a művelet következményeinek felmérése nélkül fogott a mentőakció végrehajtásába.

Mint az várható volt, a helikopter által keltett turbulens légáramlat belobbantotta a siklóernyőt, és letörte azt a faágat, melyen a sértett fennakadt. Az esés következtében a siklóernyős életveszélyesen megsérült, majd egy hónapra rá elhunyt, míg a földön tartózkodó mentőtiszt a lezuhant ágak miatt nyolc napon belül gyógyuló sérülést szenvedett.

Az ügyészség szerint a vádlott veszélynek tette ki a sértettek, valamint a mentés helyszínén tartózkodók testi épségét.

Vádiratában az ügyészség azt indítványozta, hogy a Fővárosi Törvényszék Katonai Tanácsa ítélje a katonát próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre és határozott időre tiltsa el a légi járművek vezetésétől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában