Indítvány

2022.07.13. 10:56

Vascsővel verték a csapdába csalt áldozatot – letartóztathatják a jákóhalmi triót

Vascsővel verték a sértettet azért, hogy a mobiltelefonját és gépkocsiját megszerezzék.

Szoljon.hu

Fotó: Illusztráció/Shutterstock.com

Felfegyverezve, csoportosan elkövetett rablás bűntette és személyi szabadság megsértésének bűntette miatt indítványozta három jászjákóhalmai személy letartóztatását a Jászberényi Járási Ügyészség. A trió tagjai becsalták a sértettet egyikük házába, majd egy vascsővel addig verték, amíg alá nem írt két szerződést arról, hogy eladja nekik a kocsiját és a mobiltelefonját – tájékoztatta hírportálunkat a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Főügyészség.

A rendelkezésre álló adatok szerint egy harmincéves férfi július 8-án kora délután, Jászjákóhalmán, kiállt az út szélére és leintett egy arra közlekedő autóst azzal az ürüggyel, hogy nagyon fáj a lába, alig bír járni, segítsen neki hazajutni.

A sértett segített beszállni a férfinek a kocsiba és elvitte őt a kért címre. A házhoz érve a gyanúsított a szívesség viszonzásául behívta a mit sem sejtő férfit a konyhába ahol társa, egy harmincnyolc éves nő üdítővel kínálta.

Miközben a sértett az üdítőjét kortyolgatta, a harmadik gyanúsított, a házban lakó nő huszonegy éves fia bezárta a bejárati ajtót, majd ő is bement a konyhába.

Ekkor a gyanúsítottak egy szempillantás alatt hangnemet váltottak, erélyesen felszólították a sértettet, hogy azonnal pakolja ki a zsebeit, adja át nekik értéktárgyait. 

A szorult helyzetben lévő sértett próbált ugyan ellenkezni, de a fiatalabb férfi a követelés nyomatékául egy vascsővel az oldalára csapott. A sértett a bordáira kapott erős ütéstől térdre rogyott és odaadta a mobiltelefonját a lábát már egyáltalán nem fájlaló gyanúsítottnak. Ezt követően a sértett még egy ütést kapott a derekára a vascsővel, aminek következtében elterült a padlón. Támadói pedig ráparancsoltak, adja oda az autója kulcsát, majd tegye a kezét a tarkójára és meg ne moccanjon.

A kiszolgáltatott, padlón fekvő sértett – mivel az idősebb férfi azzal fenyegetőzött, eltöri a gerincét, ha nem engedelmeskedik – átadta az kulcsot is.

Ezt követően a nő, aki a férfit még néhány perccel korábban üdítővel kínálta, megírt két adásvételi szerződést, amelyek szerint a sértett eladja a kocsiját és a mobiltelefonját annak a gyanúsítottnak, akit segítő szándékkal hazaszállított. Amikor a nő elkészült a szerződésekkel, a sértett a további bántalmazásától tartva aláírta a papírokat.

Ekkor a gyanúsítottak szabadon engedték, de figyelmeztették a sértettet, súlyos következményei lesznek, ha szólni mer a rendőrségnek. A kirabolt és csaknem három órán keresztül fogva tartott férfi azonban feljelentést tett, a rendőrök pedig őrizetbe vették a két férfit és a nőt.

Az ügyészség azért tartja szükségesnek a gyanúsítottak letartóztatását, mert fennáll annak a veszélye, hogy a kiszabható, igen súlyos büntetés miatt, szabadlábon hagyásuk esetén elrejtőznének a hatóság elől, és ezzel kivonnák magukat a felelősségre vonás alól. Tartani kell továbbá attól is, hogy a kényszerintézkedés elrendelése nélkül a sértett befolyásolásával, megfélemlítésével megnehezítenék a bizonyítást, s annak kockázatát sem lehet kizárni, hogy beváltanák fenyegetésüket, vagyis újból bántalmaznák a sértettet amiatt, hogy feljelentette őket a rendőrségen.

A Szolnoki Járásbíróság nyomozási bírója alaposnak ítélte az ügyészség indítványát és letartóztatta mindhárom gyanúsítottat. Fellebbezésük folytán a Szolnoki Törvényszék, mint másodfokú bíróság dönt véglegesen letartóztatásukról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában