Galériával

2022.07.28. 19:55

Megkezdték a károk felmérését Kócsújfalu térségében

Kócsújfalut is veszélyeztették a fellobbanó lángok. Mint arról a napokban beszámoltunk, a Tiszafüred mellett keletkezett tűz gyorsan terjedt. A lángokat napokig nem sikerült eloltani. A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság megkezdte a károk felmérését.

P. Pusztai Nóra

Fotó: Tihanyi Gábor/Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság Egyek-pusztakócsi bemutató területeinek legnagyobb, egybefüggő mocsarában, a Fekete-réten keletkezett a tűz. Körbenézve mára feketeség fogad bennünket.

– Az élénk szélben a lángok gyorsan terjedtek, egy nappal később a 33-as főutat is elérték, sőt, azon átterjedve közvetlenül veszélyeztették Kócsújfalut. Ekkor hosszabb időre a közút lezárását is el kellett rendelni a közlekedők biztonsága és az oltási műveletek biztosítása érdekében – elevenítette fel a történteket Lövei-Kalmár Katalin, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság kommunikációért felelős PR- és marketing előadója.

Még a lakóházak is veszélybe kerültek.

– A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Tűzoltó Parancsnoksága nagy erőkkel vonult a helyszínre. Összehangolt munkájuknak és a környékbeli gazdálkodók példaértékű segítségének, valamint a Természetvédelmi Őrszolgálat közreműködésének köszönhetően sikerült megőrizni Kócsújfalu és Górés-tanya lakóházainak, épületeinek épségét. A lángokat kora estére megfékezték. A kár így is jelentős. 

Összességében mintegy 710 hektár nádas és gyep terület égett le.

– Sajnos a Górési-tanösvény bemutató létesítményei és a tanyaudvaron tárolt szénabálák a tűz martalékává váltak, így azt le is zártuk – közölte. Kiegészítette: a leégett területeken az elpusztult természeti értékek felmérése jelenleg is folyamatban van.

– A területen jelenlévő madarak költési időszakán nagyrészt túl vagyunk, de a gerinctelen csoportokat hatalmas területen jelentős mértékben érintette az eset. A spontán visszagyulladás veszélye miatt az őrszolgálat a Területkezelési Osztály munkatársaival közösen folyamatos, éjjel-nappal tűzfigyelő szolgálatot tart a szükséges ideig – emelte ki.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában