Lebukott

2022.07.07. 16:03

Mit sem sejtve halőröknek akarta elpasszolni a méretes pontyokat a tiszaburai horgász

A 250 ezer forintos vételár helyett tetemes bírság „ütheti az eladó markát”.

Rimóczi Ágnes

Illusztráció / MW archívum

Ha valaki szereti a halat, hajlandó érte sokat fizetni. Na de 250 ezer forintot pár darab pontyért? Az eset megtörtént, az üzlet végén a halak nem egy fazékba kerültek, hanem vissza az élőhelyükre. Az eladónak pedig a vételár helyett tetemes bírság „ütheti a markát”.

Az Állami Halőri Szolgálat (ÁHSZ) – a Közép-Tisza-vidéki Horgász Egyesületek Szövetsége megkeresését követően – próbavásárlást tartott egy tiszaburai horgásznál. A személyes kapcsolatfelvétel után a megvásárlásra kínált példányokat a halőrök a kiskörei hallépcső közelében, vízben kikötött állapotban találták, majd az alku után megvásárolták. 

A 250 ezer forintos ár egy 19 kilós (85 centi hosszú), egy 6 kilós (60 centis) és egy 5,5 kilós (58 centis) tőpontyot tartalmazott.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) tájékoztatása szerint a sikeres üzletkötés az eladó számára nem várt fordulatot tartogatott. A pénz átadását követően a tiszai vízirendőrök és az állami halőrök őt, valamint a halak kifogásában és eladásában közreműködő személyeket is feltartóztatták. A Nébih mindannyiukkal szemben eljárást indított, melynek végén több százezer forintos bírságra számíthatnak.

Az eladásra kínált halak – a mérlegelés és fotózás után – visszakerültek eredeti élőhelyükre, a Tiszába – írták beszámolójukban.

Az eset kapcsán a hatóság felhívja a horgászok, halkereskedők figyelmét, hogy Magyarországon törvény tiltja a halgazdálkodási vízterületekről kifogott halak kereskedelmét. A jogszabály előírja azt is, hogy nyilvántartott halgazdálkodási vízterületről származó hal, haltermék vagy más hasznos víziállat kereskedelmi forgalomba csak fogási tanúsítvánnyal kerülhet.

Hasonlóan rendelkezik a Közép-Tisza-vidéki Horgász Egyesületek Szövetsége által kiadott 2022-es horgászrend is. Abban olvasható: „A kifogott (elvitelre szánt) hal a vízparton más horgásznak nem adható át, nem ajándékozható el, nem adható el, kereskedelmi forgalomba nem hozható, állatok takarmányozására nem használható.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában