Konfliktus

2022.07.24. 13:05

Száguldozó jetskisek borzolják a kedélyeket a Tisza-tavon

Nemcsak a vizet, hanem a kedélyeket is borzolják a jetskisek a Tisza-tavon. Egyre többen száguldoznak, zavarják a horgászokat és nem tartják be a szabályokat – jelentette ki Busi László ezredes, a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság vezetője a Kossuth Rádió Napközben című műsorában.

Szoljon.hu

Fotó: Illusztráció / Shutterstock.com

Busi László ezredes, a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság vezetője a Kossuth Rádió Napközben című műsorában elmondta, érezhetően megemelkedett a jetskizők száma a tavakon – különösen a Tisza-tavon.

Busi László, a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság vezetője Fotó: Mészáros János

Hozzátette, ezek az eszközök nem a motoros vízisport-eszköz kategóriájába tartoznak – melyek csak kijelölt pályán járhatnak –, hanem kisgéphajóként üzemelnek, melyekkel bárhol lehet közlekedni – adta hírül a Híradó.hu a rádióinterjúra hivatkozva.

Az ezredes arra is kitért, hogy ezek a vízi járművek normál haladás esetében nem keltenek nagy hullámokat, de ha nem megfelelő módon használják azokat, úgy hatalmas kárt okozhatnak, hiszen a növények gyökérzetén megtapadó halikraszemeket leverik, csökkentve ezzel az állományt.

Az érvényes szabályok szerint nem szabad hullámot kelteni a fürdőzők közelében, illetve a kisebb, borulékony vízi járművek – például horgászcsónak, kajak, kenu, SUP-deszka – mellett – magyarázta a kapitányság vezetője. Tilos továbbá a hullámkeltés a kikötők területén, úszóházak közelében, ahol a nagy hullámoktól az ott tárolt vízi járművek megsérülhetnek...

Busi László kiemelte, ugyan a védett természeti értékek védelme érdekében az összefogás erősödő tendenciát mutat, de a legfontosabb, hogy mindig mindenhol figyeljünk egymásra!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában