Jászkunság

2022.07.09. 15:30

Tolvajokat csábíthatnak a hőség miatt nyitva hagyott ablakok

Itt a szabadságolások ideje, sokan utaznak nyaralni hosszabb-rövidebb időre. A gondtalan pihenés élményét azonban egy pillanat alatt megsemmisítheti egy távollétünkben történt betörés. Az üresen hagyott lakások, házak vonzóak a tolvajok számára, ezért érdemes – amennyire csak lehet – felkészülni a baj megelőzésére.

Rimóczi Ágnes

Ha már bejutottak, az elkövetők pár perc alatt kifosztják a lakást Fotó: Illusztráció/Shutterstock.com

– Őszintén bevallom, én már akkor sem vagyok nyugodt, ha egy normál munkanapon hagyjuk ott a házunkat. Tavasztól őszig mindig van valami az udvaron, előkerülnek a gyerekjátékok, előfordul, hogy kinn marad egy-két járgány, amiken akár megakadhat a tolvajok szeme – mesélte egy szolnoki családanya. 

– Hetekre nem szoktunk elutazni, de ha pár napig nem vagyunk otthon, igyekszünk mindent elpakolni és a szomszédokkal is odafigyelünk egymásra – tette hozzá. 

Ez utóbbi a szakemberek szerint is „jó ötlet”. 

– Ha hosszabb időre elutazunk, kérjük meg a szomszédot, vagy családtagjainkat, hogy rendszeresen ürítsék a postaládánkat. A felhalmozódó levelek, szórólapok ne jelezzék az illetéktelenek számára, hogy senki sincs a házban – hívta fel a figyelmet Mári Ilona.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője hozzátette: fontos, hogy ha otthon tartózkodunk, akkor sem elég csak becsukni a lakás, vagy ház ajtaját, kulccsal be is kell zárni azt.

Ha odahaza vagyunk, akkor se hagyjuk őrizetlenül azt a helyet, ahol nyitva van az ablak. Egy családi ház vagy földszinti lakás esetén a szúnyogháló ugyanis nem állítja meg a tolvajt. 

A rendőrség tapasztalatai szerint nyári időszakban inkább a besurranásos módszerű lopások számának növekedése jellemzőbb, hiszen a nagy melegben több ajtót, ablakot hagynak nyitva a tulajdonosok. A besurranók pont azt használják ki, hogy könnyedén bejuthatnak az ingatlan területére. 

– Például egy lépcsőházba bejutva, vagy akár egy családi házas övezetben képesek végignyitogatni az ajtókat, kiskapukat, hátha valamelyiket nyitva találják. Nem riasztja vissza őket, hogy esetleg a tulajdonos otthon tartózkodik, akár a lakásban van, vagy hátul dolgozik a kertben. Gyorsan felkutatják, mi az, ami könnyen mozdítható, és már viszik is – részletezte a szóvivő. 

Védelmünk érdekében több lehetőség és módszer létezik. 

Az okosotthonok számtalan lehetőséget kínálnak házunk védelme érdekében. Szereltethetünk riasztót, kamerarendszert, mely akár a mobilunkra is küldhet riasztást, vagy biztonsági szolgálattal is köthetünk szerződést. 

– Nagyon fontos, hogy magunk is tegyünk saját és ingatlanunk védelméért. A közösségi média használata kapcsán például nem győzzük elégszer hangsúlyozni, hogy lehetőleg ne kürtöljük világgá, hogy otthonunktól messzire utaztunk, és hány napig maradunk. Ez az információ nem tartozik mindenkire. Természetesen a posztok láthatóságának beállítására is gondot kell fordítani, de leginkább azt javasolják a prevenciós szakemberek, ha mindenképp „hírelni” akarjuk a nyaralásunkat, akkor tegyünk közzé egy összefoglalót, akkor osszunk meg képeket a megélt élményekről, amikor már hazaérkeztünk – tette hozzá a szóvivő.

Mi is tehetünk a nyomozás sikeréért

Amennyiben valaki azt észleli, hogy betörtek az ingatlanába, azonnal értesítse a rendőrséget. Fontos azonban, hogy ne változtassuk meg a helyszínt, mert az nagymértékben megnehezíti a nyomok rögzítését és a későbbiekben az elkövetők felkutatását. A nyomozást segítheti, ha a nagyobb értékű ingóságainkról (digitális) fényképet és részletes leírást készítünk, egyfajta házi leltárt, hiszen egy esetleges betörés során a rendőrségnek érdemleges és használható információval tudnak szolgálni. Ezeket az adatokat lehetőség szerint ne az otthoni számítógépen tároljuk!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában