Jászkunság

2022.09.12. 19:55

Határvadászok: az illetmény akár a bruttó négyszázezer forintot is elérheti

A magyar kormány július nyolcadikán döntött a szerződéses határvadász jogviszony létrehozásáról, illetve a rendőrség határvadász ezredének felállításáról. A jelentkezés és a jogálláshoz jutás feltételeiről Szilágyi Andor rendőr alezredes, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság Humánigazgatási Szolgálat munkatársa beszélt hírportálunknak.

Mészáros Géza

A határvadászok a Készenléti Rendőrség ezredeként, meghatározott helyszíneken látnak majd el szolgálatot

Fotó: Kurucz Árpád

A közelmúltban letették esküjüket az első körben szerződtetett határvadászok, akik hamarosan megkezdik munkájukat, elsősorban a szerb-magyar és a magyar-szerb-román hármashatár térségében. A határvadászok a Készenléti Rendőrség ezredeként, meghatározott helyszíneken látnak majd el szolgálatot.

Öt megyében huszonhárom század létrehozását tervezi a rendőrség – első körben 2200 fővel, melyet 4000 főre fejlesztenének fel.

– Határvadásznak azon magyar állampolgárok jelentkezhetnek, akik 18 és 55 év közöttiek, legalább nyolc általános iskolai végzettséggel rendelkeznek, cselekvőképesek, és büntetlen előéletűek. A jelentkezőknek egészségügyi, pszichológiai, és fizikai alkalmassági vizsgálatokon, valamint egy kifogástalan életvitel ellenőrzésen is át kell esniük. A rendőrség méltányos és a munkaerőpiacon is versenyképes munkabért ígér – hangsúlyozta elöljáróban Szilágyi Andor.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság Humánigazgatási Szolgálat kiemelt főelőadója elmondta, a toborzás javában zajlik, a rendőrség munkatársai eddig is több rendezvényen, számos helyszínen adtak felvilágosítást a felvételi lehetőségekről.

A jelentkezők rendészeti, jogi és speciális határvédelmi ismeretekben, valamint önvédelmi és lövészeti képzésben részesülnek.

– A képzés négy hétig tart, erre az időtartamra a tanulók 300 ezer forintos bruttó bért kapnak, a Készenléti Rendőrség pedig ingyen ebédet és szálláslehetőséget is biztosít számukra. Az egyhónapos képzés végén elméleti és gyakorlati vizsgát tesznek a jelöltek.

A sikeres vizsgák letétele után a határvadászok illetménye a pótlékok, és a teljestett órák függvényében akár a bruttó 400 ezer forintot is elérheti

– jelezte az alezredes.

Az általános rendőrségi feladatok ellátására létrehozott szerv állományába tartozó szerződéses határvadászokra vonatkozó szabályokat a vonatkozó kormányrendelet tartalmazza – tudtuk meg.

A határvadász jogviszonyról a „Legyél Te is rendőr” facebook-oldalon, valamint a rendőség internetes és telefonos elérhetőségein is lehet érdeklődni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában