Jászkunság

2022.12.21. 08:30

Prevenció: tippek és tanácsok rendőröktől a zsebtolvajok ellen

A zsebtolvajok egész évben „dolgoznak”! Az ünnepek közeledtével azonban fokozottan számítani lehet megjelenésükre, jellemzően a nagy bevásárlóközpontokban, zsúfolt tömegközlekedési eszközökön, ünnepi vásári forgatagban, piacokon, sorban állás közben. Ilyenkor a tolongásban kevésbé tűnik fel az embernek, ha valaki szándékosan keresi vele a testkontaktust.

Szoljon.hu

Legfőképp a zsúfolt terekben kell figyelni értékeinkre

Forrás: Police.hu

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési munkatársai praktikus ötletekkel és tanácsokkal segítenek, hogy senki ne váljon a zsebtolvajok áldozatává – olvasható a police.hu-n.

A rendőrség kéri, hogy pénzét, pénztárcáját úgy helyezze el táskájában, hogy lehetőleg avatatlan szemek ne láthassák! A telefont és a pénztárcát ne hordja a nadrág hátsó zsebében!

Vásárlásnál semmiképp se tegye bevásárlókocsijába tárcáját, vagy nyitott táskáját! Ha nagyobb összeget kíván az ajándékokra, vagy bevásárlásra fordítani, a készpénz helyett inkább a bankkártyás vásárlást preferálja!

Ne tegye ugyanarra a helyre pénztárcáját, hitelkártyáját, okmányait, mobiltelefonját!

Ne tartsa bankkártyája PIN kódját a kártya közelében!

ATM automatánál történő pénzfelvételkor PIN kódját csak abban az esetben üsse be, ha nem áll Ön mögött senki. Ha felvette a pénzt, azonnal helyezze el pénztárcájában, majd a tárcát táskájában!

Éttermekben, nyitott terű kávézókban, büfékben ne a szék hátsó támlájára tegye táskáját, kabátját, inkább maga mellé helyezze azt! Ha bármilyen okból elhagyja asztalát, akkor is gondoskodjon arról, hogy értékei ne maradjanak felügyelet nélkül!

Legyen éber idegenekkel szemben, és lehetőleg tartsa a távolságot!

Ha hosszabb időn keresztül gyanúsan viselkedő személyt lát maga mellett, ellenőrizze értékeinek meglétét!

Ismertek a zsebtolvajok lökdösődős módszerei, ezért ne essen bele csapdáikba!

Ne feledje! Értékeit soha, egy pillanatra se hagyja felügyelet nélkül!

Ha mégis áldozattá válik, haladéktalanul tegyen bejelentést a rendőrségen személyesen, vagy a 112-es ingyenes segélyhívó számon!

A rendőrség felszólítja a lakosságot, hogy fordítsunk egymásra még nagyobb figyelmet az adventi készülődés alatt is, hogy a karácsonyi ünnepek biztonságban teljenek!

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában