Jászkunság

2022.12.28. 07:00

A társasházak lakóit óvják az ellenőrzéssel

A közelmúltban elkészült a térségre lebontott jövő évi társasházi sormunkaterv. Megyénk tizenöt településén februártól kezdődhetnek az ellenőrzések.

Mészáros Géza

A kéményeket a társasházak esetében is rendszeresen ellenőriztetni kell a szakemberekkel

Fotó: MW Archív

A kéményseprési feladatokat 2016 óta országos szinten a katasztrófavédelem látja el, s eleinte tizenöt megye 1835 településén lévő 1,8 millió kémény tartozott az ellátási körébe. Napjainkban a katasztrófavédelem kéményseprői a fővárosban és tizenhét megyében összesen 2724 településen végzik a lakossági kéményellenőrzési és -tisztítási tevékenységet. 

A főigazgatóság a napokban igazgatóságokra lebontva nyilvánosságra hozta a 2023. évi sormunkatervét. A katasztrófavédelem illetékességébe tartozó tizenhét megye és a főváros társasházainak felülvizsgálati terve immár letölthető a szervezet központi honlapjáról. 
Érdeklődésünkre Németh Ádám főtörzsőrmester, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője elmondta, a tervezett sormunka keretében a szilárd tüzelésű berendezésekhez kapcsolódó égéstermék-elvezetők esetében évente, a gázüzemű és a zárt rendszerű tüzelőberendezésekhez kapcsolódó kémények esetén kétévente ellenőriznek. A kémények teljes nyomvonalának műszaki felülvizsgálata pedig négyévente kötelező. Hozzátette: az egylakásos, tehát a családi házakba és a társasházzá nem alakult többlakásos ingatlanokba nem megy kérés nélkül a kéményseprő. A kéményellenőrzés időpontját a lakásban élők választhatják meg. A magánszemélyek idén is a 1818-as számon igényelhetik a szolgáltatást, illetve online is megrendelhetik azt. 

Mint az a sormunkatervben is szerepel, megyénk tizenöt települése közül Szolnokon, Jászberényben, Mezőtúron, Martfűn, Jászalsószentgyörgyön és Alattyánban február elsejétől, Jászladányban február harmadikától, Jászboldogházán február hatodikától, Jászkiséren február hetedikétől, Jászapátin február nyolcadikától, Jászszentandráson és Jászdózsán február tizenhatodikától, Jászárokszálláson február huszonegyedikétől, Jászfényszarun pedig március tizenháromtól, míg Újszászon augusztus elsejétől vehető igénybe a megrendelt szolgáltatás. 
 

Augusztusban fejezik majd be

A központi kéményellenőrzés minden településen ugyanaddig az időpontig tarthat. Ez a dátum pedig a jövő esztendőben augusztus 17-e lesz – tudtuk meg Németh Ádám főtörzsőrmestertől, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivőjétől.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában