Hősiesség

2022.12.21. 11:25

A végsőkig küzdöttek egy idős férfi életéért a járőrök Jászapátiban

Példamutató helyállásukat emléklappal ismerte el a város.

Illés Anita

Rácz Ferenc (balra) és Nagy Krisztián, a jászapáti rendőrőrs két körzeti megbízottja mentette meg a buszmegállóban összeesett férfi életét

Fotó: Beküldött fotó

Vészhelyzetben minden másodperc számít, azonnal cselekedni kell – erre hívta fel a figyelmet a jászapáti rendőrőrs két körzeti megbízottjának bátor helytállása. Ahogy arról hírportálunkon korábban beszámoltunk, Rácz Ferenc és Nagy Krisztián főtörzsőrmesterek gyors beavatkozásukkal nemrég megmentették egy 74 éves férfi életét, aki rosszul lett és összeesett a jászapáti buszmegállóban. Hősies tettüket az önkormányzat és a város közössége is elismerte. 

– December elsején reggel szolgálatunk során éppen a buszmegálló környékén járőröztünk, amikor arra lettünk figyelmesek, hogy egy férfi hevesen integet felénk. Mozdulataiból gondoltuk, hogy nagy baj történhetett, ezért azonnal oda indultunk – emlékezett vissza Rácz Ferenc, aki megkeresésünkre Nagy Krisztián társaságában a jászapáti rendőrőrsön idézte fel a drámai pillanatokat.  

Amikor megálltunk a rendőrautóval, láttuk, hogy egy idős férfi mozdulatlanul, vérző szemöldökkel fekszik a földön.

– Gyorsan kiszálltunk az autóból és a bajba jutott segítségére siettünk. Megpróbáltuk felvenni vele a kapcsolatot. Először megszólítottuk, majd megráztuk, de nem reagált, eszméletlen volt. Az alapvető életfunkciókat ellenőrizve azt tapasztaltuk, hogy az idős férfi nem lélegzik és nincs pulzusa.

Drámai perceket éltünk át, azonnal cselekedni kellett.

– Krisztán megkezdte az újraélesztést a mellkaskompressziókkal, én pedig értesítettem az ügyeletet és mentőt kértem. Néhány másodperc múlva telefonon hívott a mentésirányító és elmondta, hogyan kell alkalmazni a szakszerű újraélesztést – részletezte Rácz Ferenc főtörzsőrmester.

A rendőrök a mentők kiérkezésééig folyamatosan végezték a mellkaskompressziót, ami sikerrel járt. Az időben megkezdett újraélesztésnek köszönhetően megmentették a 74 éves jászberényi férfi életét. A mentőszolgálat munkatársai stabilizálták a férfi állapotát, majd kórházba szállították. 

– Leírhatatlan, hogy mit éreztünk abban a pillanatban, amikor a mentős kimondta, hogy sikeres volt az újraélesztés és megköszönte a munkánkat. Az életmentés során megrázó perceket éltünk át, ugyanakkor felemelő érzés, hogy segíteni tudtunk. Az idős férfi unokája néhány nap múlva megkeresett minket.

Úgy köszönte meg a segítséget, hogy megmentettünk egy édesapát, nagypapát és dédnagypapát. A férfi felesége is személyesen fejezte ki háláját

– mesélte Nagy Krisztián főtörzsőrmester. 

A Jászberényi Rendőrkapitányság Jászapáti Rendőrőrs két körzetti megbízottja hangsúlyozta: nem lehet elégszer felhívni a figyelmet arra, hogy ne menjünk el bajba jutott embertársaink mellett.

Fontos, hogy minden esetben győződjünk meg róla, mi van azzal a személlyel, aki a földön fekszik, és azonnal értesítsük a mentőket.  

Emléklappal ismerték el az életmentőket

Hivatástudatukkal kapcsolatban is kérdeztük a jászapáti rendőröket. Ahogy fogalmaztak, munkájuk során a legfontosabb motivációs tényező a segítségnyújtás. Mindkettőjüket jó érzéssel tölt el, ha az eltulajdonított értékek előkerülnek és vissza tudják azokat juttatni a tulajdonosnak. 

A képviselő-testület decemberi ülésén Farkas Ferenc polgármester a jászapáti önkormányzat nevében emléklappal köszönte meg a két életmentő rendőr példaértékű helyzetfelismerését, önzetlen segítségnyújtását. 

– Bátor helytállásuknak köszönhetően méltán érdemelték ki a város minden lakójának elismerését – olvasható az emléklapon.  

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában