Veszély

2023.01.26. 11:00

Az online csalás veszélyeire hívták fel a figyelmet a jászkunsági rendőrök

Már az eladók is veszélyben vannak: Folyamatosan növekszik az online térben elkövetett csalások száma, ráadásul a csalók különböző módszerek közül válogatnak.

Szoljon.hu

Forrás: Police.hu

Egyre többen intézik vásárlásaikat, pénzügyeiket online. A kényelmes ügyintézés azonban veszélyeket rejthet magában. Az online kereskedelem, a bankkártyás fizetés és utalás terjedésével és népszerűségével a téma egyre aktuálisabb. Az apróhirdetések oldalain már nemcsak a vevők, hanem az eladók is veszélyben vannak, hiszen a csalók újabb módszerekkel próbálják az eladókat becsapni. Sajnos a közelmúltban, Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében több online térben elkövetett csalás is történt.

A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint, a legjellemzőbb elkövetési módszer, hogy az eladó hirdetésére jelentkezik a vevő és e-mail üzenetben egy hivatkozást küld részére. A sértett a hivatkozást megnyitva a navigált oldalon megadja a folyószámlájához tartozó bankkártya adatait, majd ezt követően a csaló a bankkártya adataival visszaélve hajt végre tranzakciót.  

Fontos, hogy mindenki megismerje az elkövetők módszerét, és ne dőljön be a csalóknak, ezért a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési munkatársai ismételten óvatosságra intik a vásárlókat!

  • Az online piacterek, aukciós oldalak, internetes szolgáltatók nem vállalnak felelősséget a közzétett ajánlatok tartalmáért, ezt fontos észben tartani!
  • Soha ne adja ki ismeretleneknek, se telefonon, se emailen, se üzenetben a bankkártyája adatait, a háromjegyű biztonsági CVC kódot, PIN kódját, illetve netbankja belépési adatait! 
  • Ismeretlen eredetű programot soha ne telepítsen fel vagy töltsön le a számítógépére, illetve a telefonjára, bárki is javasolja azt Önnek!
  • Online történő bankkártyás fizetésnél , más oldalon (pl. kereskedő oldalán) ne adja meg azokat! Kétség esetén pedig még az adatok megadását megelőzően vegyék fel a kapcsolatot a pénzintézettel.  
  • Nem megbízható forrásból származó linkre kattintva vagy ismeretlen webhelyeken online banki tranzakciókat ne indítson!

Ha úgy látja, minden óvintézkedése ellenére becsapták, megkárosították, tegyen feljelentést a lakhely szerinti illetékes rendőrkapitányságon, de bejelentést tehet személyesen is bármely rendőri szervnél vagy telefonon, a 112-es segélyhívószámon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában