Bizonyítási eljárás

2023.01.11. 17:25

„Meg kellett volna, hogy öljelek!” – félbeszakadt az újszászi késeléses ügy tárgyalása

A vádlott azt állította, hogy önvédelemből „tette belé a kést” a sértettbe, a megsérült férfi azonban egészen máshogyan emlékszik a véres nap történéseire. Bekiabált fenyegetések miatt végül félbe kellett szakítani a tárgyalást...

Mészáros Géza

Forrás: Illusztráció

Fotó: Shutterstock.com

Újabb rémes életellenes bűncselekmény miatt tartottak büntetőtárgyalást a Szolnoki Törvényszéken. A dr. Nagy Orsolya bírónő által vezetett bizonyítási eljárás a vádirat ismertetésével kezdődött. Aszerint 2021. március 13-án délután egy újszászi házban egy fiatalember – vélhetően haszonszerzés miatt (egy telefont akart megszerezni) – megkéselt egy másikat.

A vármegyei főügyészség tavaly májusban életveszélyt okozó testi sértés miatt emelt vádat a tettét jogos önvédelemmel magyarázó késelővel szemben. A szerdai tárgyalási napon a vádlott, a sértett, illetve tanúk meghallgatását tartották.

A most 31 éves vádlott a szerdán kezdődött bizonyítási eljárás során vallomást ugyan nem tett, de a bírónő felolvasta a korábban tett nyilatkozatait. Aszerint 2021. március 13-án délután egy korábbi élettársa rohant a házához, és dörömbölt be kétségbe esetten. 

Állítása szerint egy férfi szalad utána, aki bedrogozva meg akarja őt erőszakolni. 

A vádlott nyomozati vallomásában azt mondta, hogy egykori kedvesét akarta megvédeni, és az illetővel dulakodni kezdtek, aki „rá verte a széket”, és a verekedés után elkergette. Az első vallomásában késről és késelésről szó sem esett, csak a későbbiekben mondta el, hogy miután kicsavarta támadója kezéből a kését, önvédelemből többször megszúrta, szavaival élve: „belé tettem a kést”. Igaz, hogy hátulról, de ennek magyarázata nem sikerült túl jól. Az sem, hogy miként került hozzá a sértett telefonja. Azonban épp a tárgyaláson derült ki róla, hogy időközben, egy másik büntetőügyből kifolyólag, nem jogerősen egy év és nyolc hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték, szintén súlyos testi sértés miatt…

A megszúrt, 35 esztendős férfi ellenben azt vallotta, hogy azért utazott Újszászra, hogy telefonját eladja. Az eladó és vevő közvetítésében közös ismerősük, az a lány segített, aki utóbbinak volt az élettársa. Ám az újszászi háznál csapdába került. 

Két férfi és a lány azonnal nekiesett, ordibálták, hogy ürítse ki a zsebeit, majd pedig agyba-főbe verték, illetve a vádlott egy méretes késsel több alkalommal háton és oldalba szúrta, súlyosan megsértve ezzel a tüdejét is, miközben ő elfordult a bántalmazások elöl.

 Amikor pedig a telefonját odaadta nekik, sikerült kimenekülnie a rettegések házából, és egy ismerőséhez autózott Jánoshidára, aki azonnal értesítette a mentőket.

Ennél a pontnál a nyilvánosság kizárásával folytatódott a tárgyalás. A vádlott ugyanis többször félbeszakította a tárgyalás menetét a bekiabálásával. Még az sem tántorította el, hogy a bírónő ötvenezer forintos eljárási bírsággal terhelte meg. Végül akkor szakadt félbe a tárgyalás, amikor a vádlott odakiabált a bírónő által a későbbiekben különös bánásmódú személyként kezelt sértetti tanúnak, hogy „meg kellett volna, hogy öljelek!”...

A bizonyítási eljárás újabb tanúk meghallgatásával újabb tárgyalási napokon folytatódik.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában