Jászkunság

2023.01.25. 06:55

Mi tegyünk, ha kigyullad az autónk? Íme, néhány tanács, melyet érdemes megfogadni baj esetén!

Egy bontás alatt lévő autó gyulladt ki a közelmúltban Kőteleken. Sajnos üzemben lévő gépkocsiknál is bármikor előfordulhat hasonló baj. De mit tegyünk, ha tüzet észlelünk gépjárművünkben?

R. Á.

Ez az autó 2021 szeptemberében égett ki teljesen az M4-es autóút újszászi lehajtójánál

Fotó: PMKI Cegléd HTP 

A szakemberek szerint a gépjárműtüzek túlnyomó többsége valamilyen műszaki meghibásodásra vezethető vissza.

– A leggyakoribb probléma a járművek elektromos hálózatának hibájából fakad, de gyakran a nem megfelelően működő fékrendszer idéz elő tüzet, vagy éppen üzemanyag vagy olaj szivárog a motor forró alkatrészeire. Ezért fontos, hogy autónk műszaki állapotára kellő figyelmet fordítsunk, rendszeresen vizsgáltassuk át szakemberrel, aki, ha hibát talál, intézkedjünk a javításról – hangsúlyozta Németh Ádám. 

A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtószóvivője szerint ugyanakkor ezen káresemények másik fő oka az emberi magatartás.

– Kérjük az autósokat, hogy lehetőleg ne menet közben dohányozzanak, mert az ülésre hulló parázs meggyújthatja a kárpitot. Nyáron pedig fontos, hogy ne tároljunk az utastérben olyan tárgyakat – például hajtógázzal működő dezodorokat, öngyújtókat –, melyek az utastérben átmelegedve felrobbanhatnak. Ha végképp nem tudjuk ezeket máshová tenni, akkor rakjuk őket a kesztyűtartóba vagy a csomagtartóba, ahol közvetlenül napsugárzás nem éri őket – hívta fel a figyelmet a szakember.

Ha tűz keletkezik járművünkben, csak akkor kezdjünk hozzá magunk az oltáshoz, ha van nálunk legalább egy két kilogrammos porral oltó készülék.

– Az autók számos alkatrésze gyúlékony anyagból készül, a veszélyt a nagy mennyiségű, tűzveszélyes üzemanyag és motorolaj jelenléte fokozza. Ha a motortérben csapnak fel a lángok, húzzuk meg a motorháztető nyitókarját, hogy a gépház-fedél felpattanjon, és a porral oltó készülék csövét az így keletkezett résbe helyezve megkezdhetjük az oltást. Ilyenkor soha ne nyissuk fel a motorháztetőt, mert egyrészt az átforrósodva égési sérüléseket okozhat, másfelől pedig a tűz jelentős mennyiségű oxigénhez jutva belobbanhat – részletezte Németh Ádám, aki hozzátette: elektromos járművek oltásánál is használhatunk úgynevezett ABC porral oltó készüléket, hiszen ez az elektromos eredetű tüzek megfékezésére is alkalmazható.

– Ha menet közben keletkezik tűz, igyekezzünk megőrizni nyugalmunkat és a közlekedés többi résztvevőjére figyelve álljunk le az út szélére. Ha odahaza például a garázsban történik baj, testi épségünk megóvása mellett próbáljuk meg kitolni a járművet, nehogy otthonunk vagy a bent tárolt értékeink is kárt szenvedjenek. Ha mélygarázsban gyullad ki az autó, akkor meg se kíséreljük elmozdítani a járművet, hanem azonnal értesítsük a létesítmény biztonsági személyzetét, illetve tárcsázzuk a 112-es központi segélyhívó számot – sorolta a tanácsokat a szóvivő.

Még a közeli aljnövényzet is kigyulladt

Sokan emlékezhetnek arra az eseményre, amikor 2020 áprilisában egy élelmiszereket szállító nyerges vontató pótkocsija gyulladt ki a szolnoki Kertész úton, feltételezhetően a szerelvényfékrendszerének meghibásodása miatt.

– A lángok megrongáltak egy távközlési kábelt, valamint elszakítottak egy elektromos légvezetéket, a tűz során a pótkocsi felrobbant gumiabroncsainak törmelékétől a közeli aljnövényzet is kigyulladt. A szolnoki hivatásos tűzoltók három hab- és egy vízsugár, valamint kéziszerszámok segítségével fékezték meg a lángokat, illetve daruval helyezték fel a pótkocsi maradványait a kamionmentőre – idézte fel az emlékezetes autótüzet Németh Ádám.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában