Jászkunság

2023.02.08. 12:14

Megható videót mutattak be a földrengés sújtotta területre induló mentőcsoport búcsúztatásáról

Vármegyénkből is többen segítik a mentési munkákat a katasztrófa helyszínén.

Szoljon.hu

Forrás: Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság

Több száz áldozata és több ezer sérültje van a törökországi földrengésnek, az ottani kormány a katasztrófa következményeinek felszámolásához nemzetközi városi kutató-mentőcsapatot kért az Európai Unió tagállamaitól. 

Magyarország a HUNOR Mentőszervezetet ajánlotta fel, amely az ENSZ Nemzetközi Kutatás és Mentési Tanácsadó Csoport minősítéssel rendelkezik. Tagjai 10 napon keresztül 24 órás munkavégzéssel, 2 váltásban, teljesen önellátó módon képesek étel, ital, fűtés, víz, szállás, energia és üzemanyag igénylése nélkül dolgozni. Mint korábban megírtuk, vármegyénkből is többen segítik a kárelhárítást a térségben.

A hivatásos tűzoltókat a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Gazdasági Ellátó Központ Raktárbázisról hétfőn kora este indította útnak a Belügyminisztérium miniszterhelyettese és a katasztrófavédelem főigazgatója. Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára elmondta, ilyenkor a gyorsaság a legfontosabb, minél rövidebb idő alatt segítünk, annál több emberéletet tudunk megmenteni. 

A csapatot szállító honvédségi repülőgép az esti órákban szállt fel Budapestről.

Magyarország hivatalos mentőcsapata a HUNOR mentőszervezet 50 emberrel, két személykereső kutyával, több tonnányi felszereléssel indult útnak Törökországba a Liszt Ferenc Nemzetközi Reptérről. Az Airbus A319 típusú egy katonai repülő az esti órákban szállt fel Budapestről, és Törökországban, az Adana reptéren landolt. Innen a török katasztrófavédelem által javasolt területre mentek, és megkezdték az eltűnt személyek utáni kutatást, romok alóli mentést.

A HUNOR (Hungarian National Organisation for Rescue services) Magyarország hivatalos mentőcsapata, amelyet hazánk legjobb tűzoltói alkotnak. A katasztrófák esetén bevethető HUNOR a nemzetközi szervezetek által minősített nehéz minősítésű városi kutató- és mentőcsapat. Legfőbb képessége a romok alatt rekedt áldozatok felkutatása, kimentése. Felszereléseikkel akár 20 tonnás, több méter vastag fém és betondarabokat is képesek átvágni és mozgatni, hogy kimentsék a romok alatt rekedt embereket.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában