Törökországi földrengés

2023.02.14. 12:05

Nem fertőződött el Gogó, a jászberényi keresőkutya sebe, hamarosan újra életeket menthet

A kutatás közben megsérült mentőkutya, Gogó állapota szerencsére javul, és néhány napon belül teljesen rendbe jön.

Szoljon.hu

Gogó sérült lába hamarosan rendbe jön

Forrás: Beküldött fotó

Több magyar mentőalakulattal együtt vasárnap tért haza Törökországból a Kutyákkal az Életért Alapítvány mentőcsapata is. Szabó Gábor, az alapítvány elnöke részletesen beszámolt arról, mit éltek át az öt napig tartó megfeszített küzdelemben, hogyan mentettek meg két tizenévest az utolsó erejükkel, és javult-e a kutatás közben megsérült Gogó állapota.

Az alapítvány önkéntesei keresőkutyáikkal elsők között érkeztek a katasztrófa helyszínére, ahol azonnal megkezdték a mentési munkálatokat. Az idő szorítása hatalmas terhet rótt a kutyás egységekre, hiszen tudták, a dermesztő hidegben minden perccel csökken a túlélés esélye.

Feszített tempóban, négyórás váltásokkal dolgoztak, napi akár 16 órát. A több napos kimerítő keresés során sajnos balesetek is előfordultak. A harmadik napon Gogó egy óvatlan mozdulattal megvágta a mancsát, amelyet bár a helyszínen azonnal elláttak, a további munkából ki kellett vonni őt, mert fennállt a fertőzése veszélye. Így társaira még nagyobb feladat hárult, az ő munkáját is pótolni kellett.

– Szerencsére Gogó sebe nem fertőződött el, néhány napnyi pihenés után teljesen rendbe jön majd és újra bevethetővé válik – tudtuk meg az alapítvány elnökétől, aki érthető módon aggódott kutyája állapota miatt.

A Kutyákkal az Életért Alapítvány keresőkutyája, Gogó rutinosnak mondható a romokon való mozgásban, ugyanis az alapítvány magyarországi bázisán felállított speciális, műromként funkcionáló Mentőkutya Kiképzőbázison tökéletesen modellezik egy valódi katasztrófa körülményeit.

Hazatérve az alapítvány szakemberei és a négylábú hősök folytatják munkájukat. A mostani tapasztalatok alapján máris kiképzőközpontjuk bővítését tervezik. Szabó Gábor elmondta, hogy az idei 1 % felajánlásokat a teljes mértékben támogatásokból működtetett mentőkutyás szolgálatuk fenntartása mellett a kiképzőközpont bővítésére szeretnék fordítani, hogy minden eshetőségre fel tudjanak készülni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában