A tárgyalóteremből jelentjük

2023.03.29. 11:21

Fordulat a bíróságon, a magyar alvilág hírhedt alakja balhézott Jászalsószentgyörgyön a vád szerint

Március 29-én szerdán délelőtt kilenc órakor egy híján minden adott volt ahhoz, hogy megkezdődjön a magyar alvilágban „Keresztapaként” elhíresült T. P. és négy társának büntetőpere a Szolnoki Járásbíróság előtt. Egy nappal hetvenharmadik születésnapja után újabb bírósági tárgyalás várt volna az utcai harcosok szövetsége volt elnökére...

M. G.

A Szolnoki Törvényszék épülete

Forrás: Google Maps

Szerdán kora délelőtt a Szolnoki Törvényszék épületének földszinti folyosóján, közvetlenül a pénztár melletti tárgyalóterem mellett sereglettek össze a büntetőügyben érintettek: a többszörösen büntetett hírhedt hazai „üzletember” és robusztus testalkatú vádlott-társai, a védők, az ügyész, illetve a médiumok képviselői. Dr. Nánási Máté bíró már a teremben várta a bizonyítási eljárás kezdetét. A bírósági pénztáros a kisablaka mögül – noha vélhetően hozzászokott már a sürgölődésekhez, ám ezúttal a termetes méretű terheltek látványától – riadtan tekingetett kifelé.

Pontban kilenckor dr. Nánási bíró beszólított mindenkit, és számba vette a regisztráltan megjelenteket. Ügyész megvan, írnok megvan, öt vádlott megvan, öt védő... Nincs meg! Vagyis az ötből egy, a harmadrendű vádlott ügyvédje hiányzik. Mint kiderült, szerda reggelre belázasodott, ezért nem tud részt venni a tárgyaláson. E védő hiányában pedig Nánási Máté nem tehetett mást, június 16-ra elnapolta a tárgyalást, így a Szolnoki Törvényszéken zajló „napi bulvár” elmaradt. Az épületből távozóan az egyik védő a vádlottak felé fordulva halkan megjegyezte, „ha ez a betegséghullám sorban mindenkit elér, úgy akár hosszúra nyúlhat az eljárás, és talán még az elévülésig is kitarthat…”.

A Jászberényi Járási Ügyészség tavaly tavasszal csoportosan elkövetett önbíráskodás bűntette miatt emelt vádat a hazai alvilágban „Keresztapaként” elhíresült T. P. és négy társa ellen. A Szolnoki Járásbíróság tavaly év végén előkészítő ülést tartott az ügyben. Ekkor az ügyészség kizárólag a „Keresztapa” vonatkozásában indítványozott hat évnyi végrehajtandó szabadságvesztést, míg valamennyi vádlott társa esetében felfüggesztett szabadságvesztés kiszabását kérte. A vádalkut egyik vádlott sem fogadta el. A terhükre rótt bűncselekmény elkövetését egyikük sem ismerte be. Nem tettek vallomást, viszont nem mondtak le a tárgyaláshoz való jogukról sem, így került volna sor most március 29-én a bizonyítási eljárás első napjára.

A vád szerint az egyik vádlott, egy 45 éves férfi a volt feleségét kívánta rábírni arra, hogy az általa harmincmillió forintra becsült, kettejük közös tulajdonát képező, de az asszony által kizárólagosan használt jászalsószentgyörgyi házuk rá eső fele része megváltásaként tizenöt millió forintot fizessen neki. Az asszony erről hallani sem akart. A volt férj másik javaslata az volt, hogy a nő fizessen neki havi nyolcvanezer forint használati díjat amiatt, mert az ingatlant egyedül használja. 

A férfi annak érdekében, hogy volt nejével eredményesen tárgyaljon, a többszörösen büntetett előéletű, 72 esztendős „Keresztapa” segítségét kérte. T. P. további három sportos, erős testalkatú férfival, az ügy többi vádlottjával együtt 2021. április 24-én Jászalsószentgyörgyre utazott.

T. P. eleinte közvetítőként vezette a volt házaspár egyeztetését, miközben többször hangsúlyozta, hogy „itt a mai napon egyezségnek kell születnie”. Ezalatt három társa a ház előtt várakozott. Az asszony végül belement abba, hogy havi ötvenezer forint használati díjat fizet volt férjének, és az első havi összeget helyben át is adta neki. A „Keresztapa” pedig írásban rögzítette a megállapodást, amit a felek aláírtak. Az ügyészség amiatt emelt vádat a vádlottakkal szemben, mert a vád szerint az asszony a kényszerítő jelenlétük miatt írta alá a megegyezésről szóló okiratot, és adott át ötvenezer forintot.

Hetvenhárom évéből tizenhatot töltött eddig börtönben

T. P. a magyar alvilág egyik legismertebb alakja, korábban a küzdősportok világában is mozgott. A Magyar Ökölvívó Szövetség korábbi elnökségi tagja, az Utcai Harcosok Országos Szövetségének hajdani országos elnöke és a Budapest Maccabi Sportklub alapítója és volt elnöke. A most hetvenhárom esztendős T. P. kisebb megszakításokkal összesen tizenhat évet töltött börtönben, jogerősen elítélve többek között önbíráskodás, súlyos testi sértés, adócsalás, zsarolás, lőfegyverrel visszaélés és bűnszervezetben elkövetett emberölés kísérlete miatt.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában