A tárgyalóteremből jelentjük

2023.03.09. 17:20

Húszévesen embert ölt, nemrég pedig a saját öccsét akarta meggyilkolni a szolnoki férfi

A főügyészségi vádemelés után alig egy évvel később ítélethirdetésre került sor egy testvérpár késhegyre menő vitája miatt indult büntetőügyben a Szolnoki Törvényszéken. A vádlott, akit évtizedekkel ezelőtt egy gyilkosság miatt már elítéltek, most az öccse ellen elkövetett emberölés bűntettének kísérlete miatt ülhet éveket.

M. G.

A testvéri vendégszeretet és baráti italozás után a bíróságon találkoztak a ma már ellenérdekelt fivérek

Fotó: Mészáros Géza

Jobban járt az a most ötvenkét esztendős férfi, aki két évvel ezelőtt megszurkálta az öccsét, de tagadta az ellene felhozott vádakat, és nem fogadta el a tavalyi előkészítő ülésen a vádhatóság által büntetésként rá kiszabott nyolc éves börtönbüntetést. A Szolnoki Törvényszék dr. Hajdú Anna bírói tanácsa ugyanis a bizonyítási eljárás befejeztével most csütörtökön mindössze öt év börtönbüntetésre ítélte a vádlottat.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Főügyészség tavaly március 29-én emberölés bűntettének kísérlete miatt emelt vádat az akkor ötven éves szolnoki férfival szemben. Az illető a vád szerint még 2021. január 15-én este vendégségben volt öccsénél Törökszentmiklóson. A testvéri szeretet okán bő lére eresztett italozás vérfagyasztó jelenetekbe torkollott. De mi is történt?

„Ecsém! Nem iszunk meg este egy pohárka sört?” – vetődött fel a bátyban 2021. január 15-én még Szolnokon reggel e kedves invitálás. „Hát hogyne!” – érkezett azonnal a válasz, mely miatt a délután már Törökszentmiklóson, az öccs akkori párjának Szivárvány utcai portáján találta a fivéreket a sorsuk.

A házban tartózkodott az élettárs és tizenhárom éves fia, valamint a testvérek sógora. A nőn és a gyermeken kívül a három férfi lucullusi italozásba fogott. A borra, sörre pálinkára némi nyugtató gyógyszer is fogyott, melynek csillapító hatása épp ellenkezőleg, feszült idegállapotba hozta a kerekasztal-társaságot. Közülük a két testvér heves szóváltásba került egymással, majd verekedni kezdtek, mire az idősebb „tesó” felkapott egy konyhakést, és néhányszor „belemártotta” azt az öccsébe.

Dulakodásukat a nagyszobában folytatták, ahol már a szintén felajzott sógor csitítani és szétszedni akarta őket. Ám a báty betörte a szoba bejárati ablakát, és egy méretes üvegdarabbal akarta testvérének elmetszeni a torkát: „Levágom a fejedet, (...) anyádat!” – nem egészen higgadtan átgondolva szoros kötődésüket közös szüleikhez. Eközben a megriadt élettárs és a történtektől sokkot kapott nagyfiú kirohant az utcára, onnan hívtak segítséget. Az öccshöz kisvártatva a mentők, a bátyhoz a rendőrök jöttek…

A csütörtöki tárgyaláson a fivérek közül, szürreális módon a vádlott szabad lábon állta a bíróság kérdéseit, míg az esetet túlélő sértettet a tököli büntetés-végrehajtási intézetből kéz- és lábbilincsben hozták, egy másik, erőszakos bűncselekmény következményeitől terhelve. A sógor volt a tanú, aki tapasztalhatóan, és szakértők által is alátámasztva, de magáról megjegyezve is kijelentette: „Baj van az agyammal!”. Ennek ellenére épp ő volt a legösszeszedettebb a tárgyaláson.

Az ügyész a perbeszédében emberölés bűntettének kísérlete miatt 8-10 év letöltendő börtönbüntetést indítványozott a vádlottra. A védő az ügyben „csupán” életveszélyt okozó testi sértés büntetést látott megalapozottnak, ezért felmentést, vagy legfeljebb felfüggesztett szabadságvesztést kért védencére.

Dr. Hajdú Tünde bírónő végül emberölés bűntettének kísérletében látta bűnösnek a korábban „befejezett” gyilkosság miatt már egyszer elítélt férfit, és ezúttal öt év börtönbüntetésre ítélte. Az ügyész, a vádlott és a védő is egyaránt három nap gondolkodási időt kért az esetleges fellebbezések kapcsán, ezért a határozat még nem jogerős. Így aztán a többszörösen büntetett előéletű, erőszakos hajlamú vádlott saját lábán kisétált a tárgyalóteremből, míg megszurkált öccsét „rabláncon” vitték vissza a tököli börtönbe…

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában