Csatlakozz! a Jászkunságban is

2023.03.30. 19:55

Látványos módon szemléltették, hogyan menti meg az életünket a biztonsági öv – videóval és galériával

Mindössze öt-nyolc másodperc egy biztonsági öv becsatolása. Már ez a mozdulat is életet menthet. A Magyar Rendőrség a napokban hirdette meg a Csatlakozz! elnevezésű kampányát, ehhez kapcsolódva tartottak csütörtökön sajtótájékoztatót a szolnoki RepTárban.

P. Pusztai Nóra

A sajtó képviselői próbálhatták ki először a RepTár udvarán felállított szimulátort

Fotó: Nagy Balázs

Egy mozdulat, ami miatt tíz százalékkal kevesebb ember veszítené el életét az utakon a közlekedési balesetek során. A biztonsági öv használata még mindig nem vált rutinná hazánkban, ezért is hirdette meg a Magyar Rendőrség a Csatlakozz! elnevezésű kampányát.

– Egy dolog biztos, a biztonsági öv és biztonsági eszközök szabályos használata, csökkenti a halálos és súlyos sérülések számát – mondta Kosztyó Gábor, a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Rendőr-főkapitányság Rendészeti Igazgatóság Közlekedésrendészeti Osztály vezetője. A szolnoki RepTárban tartott csütörtöki sajtótájékoztatón az egész országra kiterjedő kutatást is ismertette. A megtörtént balesetek vizsgálatán alapulva a szakemberek arra a következtetésre jutottak, hogy ha csak tíz százalékkal magasabb lett volna az övhasználati arány, 2021-ben hatvanöt halálos baleset maradt volna el.

A halálos tragédiák tíz-tizenöt százaléka elkerülhető lett volna

 – hangsúlyozta. 

A számadatok azt is mutatják, hogy Kelet-Magyarországon alacsonyabb a „csatlakozási” kedv.

– A hátsó ülések utazók kevesebb mint fele csatolja be magát. De az is egyértelműen látszik, hogy tíz gyerekből alig hat van biztonságosan rögzítve – sorolta a megdöbbentő adatokat. 

A rendőrség a lakosságot is bevonná idei akciójába. A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Balesetmegelőzési Bizottság közösségi oldalán várja a képeket és videókat, ahol a vezetők és utasok is elmondhatják, nekik miért fontos a biztonsági öv használata, esetleg beszámolhatnak tapasztalataikról is. 

Kosztyó Gábor azt is említette, hogy a vármegye területén található óriásplakátokat lecserélik, a kampányba híres embereket is megszólaltatnak majd. 

Az iskolák környékére táblákat helyezünk ki, hogy a közlekedők figyelmét felhívjuk a passzív biztonsági eszközök használatára. A gyerekeknek rajz-, videó és kabalapályázatot is hirdetünk a témában. A tapasztalatok szerint ugyanis a fiatalabb generáció hatással van a szülőkre

 – emelte ki az osztályvezető.

Mi történik, ha nem csatoljuk be az övet?

A halálos balesetek tíz százaléka elkerülhető a biztonsági öv használatával.

– Az ütközésnél a test a fizikai tehetetlenség miatt előre lendül, öv hiányában, az első szélvédőnek ütközik, akár ki is repülhet azon. A hátul ülő a tömegével az első ülésen utazónak zuhan, meglökve őt – magyarázta Dávid Mónika, baleset-megelőzési titkár.

Hozzátette: az öv viszont megakadályozza például a belső szervek leszakadását.

A biztonsági öv szimulátort a média munkatársai is kipróbálhatták a szolnoki RepTárban tartott sajtótájékoztatón. Az ülés tíz-tizenöt kilométer per órára gyorsult fel az alig néhány méteres lejtőn, a hirtelen megállásnál nemcsak érezhető, hanem látható is volt a biztonsági öv tartó funkciója. Az idei nagyobb rendezvényeken az érdeklődők ki is próbálhatják a szerkezetet.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában