Tűz volt a Hetényiben

2023.03.17. 12:08

Volt, aki az ablakból nézte végig a szolnoki kórháztüzet

Akadt, aki a lakásából nézte a tűzoltók kivonulását és az oltást, ám volt, aki észre sem vette a kórházban keletkezett tüzet és a munkálatokat.

Mészáros Géza

A lángok megfékezéséhez több egység munkájára volt szükség

Fotó: Mészáros Géza

Pénteken kora reggelre alig néhány jel utalt arra, hogy valami szokatlan történhetett nem sokkal korábban a szolnoki Hetényi kórház területén. 

A „hátsó” parkoló felőli főbejáratnál a hétemeletes épület lépcsőháza és liftjei felé vezető utat asztalok és székek sora zárta le, ám ennek ellenére az egészségügyi dolgozók, a kórházi személyzet, illetve a fekvő betegek hozzátartozói különösebb akadályok nélkül járhattak, kelhettek az épületben. Illetékteleneket, így újságírókat sem engedtek fel a hétemeletes épület tűzütötte szárnyába.

A hétemeletes épület körül sem volt jelentősebb mozgás. A hátsó végében, a helikopterleszálló pálya körül nagyobbacska víztócsák jelezték, hogy más is történhetett errefelé, minthogy néhány napja komolyabban esett az eső. Az épület északi falát a negyedik emelettől fölfelé méretes sötét sáv festi feketére. Itt volt a tűzfészek.

Miközben jövünk, megyünk, érdeklődünk – noha mindenki higgadtan, vagy sehogy sem beszél a csütörtök este történtekről –, helyszínelő rendőr megy el mellettünk, megkérdezve egy dohányzó mentőápolót, merre is lehetett a havária.

Fotós: Mészáros Géza

A kórház környezetében lévő utcák lakói sem szolgáltattak érdemi információkat, pedig az igazi pletykák máskor a kisemberek birtokában vannak.

– Nem ébredtünk fel a nyüzsgésre – csengettünk be az Alvégi út páratlan oldalán álló egyik házba, ahol Tünde a karjában fogott kisfiával fogadott bennünket.

Este korán feküdtünk, hiszen látja, gyermek van. Annyit valóban érzékeltünk, hogy villóztak a fények, de nem tulajdonítottunk túl nagy jelentőséget neki, ezért lefeküdtünk

 – mondja. 

Tündéék Virág utcai szomszédja hasonlóan keveset tud a csütörtök estéről: – Annyi bizonyos, hogy rengeteg jármű fordult meg az utcánkban. Lángot nem láttunk, füstöt pedig az esti sötétségben végképp nem. Aztán elcsendesedett minden. Tulajdonképpen reggel, a híradásokból tudjuk, hogy talán égett a kórház egyik betegszobája – vélekedett a szomszéd.

A kórház déli felén lévő Hunor utca egyik idős hölgylakója legyintett egyet: – Á, hagyják! Nem volt itt nagy tűzeset. Bármi is történt, nagyobb lehetett a füstje, mint a lángja – állítja. – Annyi bizonyos, hogy itt, a kerítés mögötti kórházi parkolóban rengeteg tűzoltókocsi állt. Az Alvégi utca felől olthattak, ha oltottak, mert onnan vezettek tömlőket a nagyépülethez. Én mindent láttam, mert azt a pár órácskát az ablakból lestem végig – beszél az általa látottakról az idős asszony.

A rendőrség kommunikációs illetékeseitől azt az információt kaptuk, hogy a helyszínelőik a terepen vannak, a tűzvizsgálókkal együtt végzik a munkájukat. Ami arra irányul, hogy elektromos technikai meghibásodás miatt, vagy véletlen, talán szándékos idegenkezűségtől kaphatott-e lángra az a bizonyos betegszoba…

Mint arról beszámoltunk, csütörtök este fél kilenckor lángok csaptak fel a Hetényi Géza kórház hétemeletes épületének negyedik emeletén, ahol egy 10 négyzetméteres kórterem teljes terjedemlében égett. A 17 kocsival kiérkező tűzoltók kiemelt riasztási fokozatban kezdték meg a munkálatokat. A füst az 5. és 6. emeletre is átterjedt, ezért 135 embert kellett kimenekíteni. 

Húsz évvel ezelőtt, 2003. február 9-én tűz ütött ki a Hetényi Géza kórház hétemeletes épületében. A tűzoltók akkor is ötös, kiemelt riasztási fokozatban kezdtek hozzá munkájukhoz, melyhez a rendőrség, a katonaság, a mentők és a kórház személyzetének tagjai is csatlakoztak. Az épületből akkor 217, a füsttel még veszélyeztetett belgyógyászatról további 34 beteget költöztettek át a még üresen álló vadonatúj kórházi szárnyba, ahol fokozatosan megteremtették az ellátásukhoz szükséges feltételeket…

Haláleset, illetve a keletkezett tűz miatt sérülés szerencsére akkor sem volt. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában