Jászkunság

2023.04.19. 11:26

Három nap alatt négy óriási tűz – otthonok váltak a lángok martalékává, pedig megelőzhető lett volna a baj

Az elmúlt időszakban négy jászkunsági ingatlanban is tűz keletkezett elektromos hálózati hiba miatt. A problémák rendszeres karbantartással és tudatos használattal megelőzhetők lettek volna...

P. Pusztai Nóra

Három vízsugár segítségével fékezték meg a lángokat Jászladányon

Az utóbbi három napban négy épülettűz keletkezett vármegyénkben, melyek az elektromos hálózati problémára vezethetők vissza.

– Hétfő délelőtt Fegyverneken egy harminc négyzetméteres melléképület tetőszerkezete kapott lángra, ugyanezen nap estéjén pedig egy tiszaburai lakóház villanyóraszekrénye gyulladt ki. Kedden Törökszentmiklóson egy zárlatos hősugárzó okozott tüzet, szerda hajnalban pedig egy jászladányi családi ház belső tere égett ki, ahol szintén elektromos meghibásodás okozta a bajt – sorolta Németh Ádám, a Jász-Nagykun- Szolnok Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

A tapasztalatok szerint elektromos hálózati probléma elsősorban az évtizedekkel ezelőtt épült házak esetében áll fenn. Ezek ugyanis nem alkalmasak a mai igények kielégítésére, hiszen régebben sokkal kevesebb elektromos eszközt használtak egy háztartásban, mint manapság. Ennek következtében pedig az ingatlanok elektromos hálózata könnyedén túlterhelődhet.

– Éppen ezért fontos, hogy rendszeresen nézessük át szakemberrel otthonunkat, és hiba esetén a lehető leghamarabb intézkedjünk a javításról – javasolta a szóvivő. Hozzátette: ne használjunk olyan készüléket, melynek vezetéke megtört, vagy a szigetelése sérült. Tartózkodjunk a túl sok hosszabbító és elosztó használatától, mert ezek jelentősen megterhelik a hálózatot.

Azt is tanácsolta, hogy húzzuk ki az olyan készülékeket a konnektorból, amelyeket éppen nem használunk, illetve semmikeppen se pakoljunk nehéz tárgyakat a vezetékekre. 

A füstérzékelő is jó szolgálatot tesz

Lakástűz esetén a füstérzékelő azonnal jelzi a bajt.

– Lehetőséget ad arra, hogy kimeneküljünk az égő házból és hamarabb értesítsük a tűzoltókat, akik így még több értéket tudnak megmenteni – fogalmazott Németh Ádám vármegyei katasztrófavédelmi szóvivő.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában