Kun-Mediátor-per

2023.05.25. 17:34

Jogerős ítélet született Bróker Marcsi ügyében, a tárgyalóteremből vitték börtönbe

A büntetés mértékét nem változtatta meg, de egyes bűncselekmények pontos minősítése, a vagyonelkobzás összegének korrigálása miatt a Szegedi Ítélőtábla csütörtöki döntésével megváltoztatta a „Bróker Marcsiként” elhíresült asszony ellen indított büntetőügyben az első fokon eljárt Szolnoki Törvényszék ítéletét.

Mészáros Géza

A Kun-Mediátor ügy vádlottját, a „Bróker Marcsiként” elhíresült nőt a tárgyalóteremből a börtönbe szállították

Forrás: MW archív

Fotó: Mészáros Géza

Jogerős döntés született csütörtökön a Kun-Mediátor ügyben. A vádlott jogerős büntetése 10 év börtönben végrehajtandó szabadságvesztés lett, valamint a bíróság végleges hatállyal eltiltotta őt a gazdasági társaság vezető tisztségviselői foglalkozástól.

A bíróság szerint a vádlott az általa képviselt gazdasági társaság vezető tisztségviselőjeként eljárva mintegy 14 éven keresztül több mint 760 sértettel kötött betétgyűjtésre irányuló szerződéseket, amelyek alapján számukra a piaci kamatoknál jóval magasabb hozamot ígért. E tevékenység folytatására azonban engedéllyel nem rendelkezett, az általa ígért magas hozamok megfizetését lehetővé tevő tényleges gazdasági tevékenységet nem folytatott, a kifizetéseket az újabb és újabb befizetésekből teljesítette a rendszer végső összeomlásáig. Az ügyfeleinek ezáltal különböző nagyságú, néhány millió forinttól több mint egymilliárd forintig terjedő kárt okozott. 

Bróker Marcsi 2015 tavaszán eltűnt Magyarországról. Végül a közép-amerikai Belize-ben fogták el, hozták haza, és 2016 decemberének közepén letartóztatták. Három év múlva, mivel a letartóztatás időtartama elérte a törvényi maximumot, az elsőfokú bíróság elrendelte bűnügyi felügyeletét, a mozgását nyomon követő technikai eszköz alkalmazásával.

Az elsőfokú bíróság döntésével szemben az ügyészség a vádlott terhére, a szabadságvesztés tartamának súlyosítása érdekében, a vádlott és védője elsődlegesen felmentésért, másodlagosan az elsőfokú ítélet hatályon kívül helyezése érdekében, harmadlagosan a büntetés enyhítéséért fellebbezett.

Az ítélet indoklásában elhangzott, hogy az elsőfokú bíróság által megállapított tényállás a másodfokú eljárás során tett kisebb kiegészítésekkel és helyesbítésekkel megalapozott. Az elsőfokú bíróság a vádlott bűnösségére is helyesen vont következtetést. Dr. Mezőlaki Erik az eljáró másodfokú tanács elnöke kiemelte, hogy a törvényszék túlnyomóan helyesen állapította meg a súlyosító és enyhítő körülményeket. A Szegedi Ítélőtábla úgy ítélte meg, hogy az elsőfokú bíróság a tíz év szabadságvesztés kiszabásával törvényes és arányos büntetést szabott ki.

A vádlottat a tárgyalóteremből közvetlenül a Büntetés-végrehajtási Intézetbe szállították.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában