Jászkunság

2023.05.17. 11:25

Romantikus csalások: Szíriában szolgáló katonának adta ki magát az elkövető

A napokban ketten is „romantikus csalásnak” estek áldozatul Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében. Az egyik esetben a sértett egy magát Szíriában szolgálatot teljesítő katonának adta ki magát, a másik esetben pedig az elkövető „egy Jemenben dolgozó orvos volt”.

Hartai Gergely

Forrás: Illusztráció

Fotó: Shutterstock.com

A romantikus csalások elkövetői módszerei már jól ismertek, az elkövetők többnyire a közösségi média felületein szemelik ki az áldozatukat. A bizalom megszerzése után egy hihetőnek tűnő történettel előállva használják ki a romantikus kapcsolat illúzióját és pénzt csalnak ki a gyanútlan emberektől – hívta fel a figyelmet a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Mári Ilona közölte, sajnos ez most sem történt másképp vármegyénkben, amikor egy kisújszállási és egy kenderesi hölgy esett a csalók áldozatává. Az egyik esetben a sértett egy magát Szíriában szolgálatot teljesítő katonának kiadó férfival ismerkedett meg, a másik esetben az elkövető egy Jemenben dolgozó orvosnak adta ki magát.

Az elkövetők nagyon gyakran azt állítják, hogy külföldön dolgoznak, de szívesen hazaköltöznének.

A kisújszállási esetben az online ismerős a bizalom elnyerését követően azt állította, hogy bankszámláját külföldön zárolták, és a rajta lévő pénzéhez nem tud hozzáférni, csak úgy, ha azt csomag formájában elküldi futárral a sértetthez. Az áldozatnak először a szállítócégnek, a szállítási költséget kellett kifizetni, majd később kapott egy újabb értesítést, miszerint a szállítmányt a vámon feltartóztatták, további pénzre lesz szükség, hogy a hatóságok eltekintsenek a csomagok átvizsgálásától, lefoglalásától. Természetesen, az összeg átutalását követően az ismeretlen ismerőst már nem lehetett elérni, üzenetekre nem válaszolt.

A kenderesi ügyben a férfi profilkép mögé bújt ismeretlen azt állította, hogy nem engedik szabadságra, csak ha a felesége kikérőt küld. A házassági papírok elintézésének hamis látszatát keltve, mindenféle személyes adatot kicsalt az áldozatától. Aztán egy hivatalosnak tűnő szervezet nevében érkeztek az e-mailek a sértetthez, amelyekben különféle okokra való hivatkozással, különböző összegek kifizetését kérték, amelyet a gyanútlan áldozat meg is tett.

A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Rendőr-főkapitányság arra kéri a lakosságot, hogy az áldozattá válás elkerülése érdekében fogadja meg a rendőrség tanácsait.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában