Rendőrségi nyomozás

2024.06.18. 17:25

Vizsgálat indult a szolnoki állomáson síneken átgyalogló iskolás csoport ügyében

Hivatalból vizsgálja a Szolnoki Rendőrkapitányság annak az esetnek a körülményeit, ami június 12-én történt a szolnoki vasútállomáson. Ahogy korábban arról a MÁV közleménye alapján beszámoltunk, egy iskolás csoport a síneken átkelve közelítette meg az első vágányt. A rendőrség a vizsgálatot azért indította, hogy megállapítsa, az ügyben történt-e bűncselekmény vagy szabálysértés.

Molnár-Révész Erika

Már zajlik a vizsgálat a június 12-én, a szolnoki vasútállomáson történt ügyben, miszerint az aluljáró helyett a síneken keresztül közelítette meg az első vágányról induló vonatot egy osztálykiránduláson résztvevő iskolás csoport.

vizsgálat indult, MÁV
Vizsgálat indult az ügyben
Forrás: MÁV Facebook-oldala

Hivatalból is indult vizsgálat az ügyben 

Az esetről közleményében maga a MÁV számolt be először. A vasúttársaság azt írta, az eset vérfagyasztó, ráadásul épp azok sodorják veszélybe a gyerekeket, akiknek jó példával kellene szolgálniuk, ezért feljelentést tesznek a rendőrségen. Az üggyel kapcsolatban mi is megkerestük a hatóságot.

– A Szolnoki Rendőrkapitányság hivatalból vizsgálja az eset körülményeit annak megállapítása céljából, hogy történt-e bűncselekmény vagy szabálysértés az ügyben – tájékoztatott Mári Ilona alezredes, a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Rendőr-főkapitányság szóvivője. Érdeklődésünkre közölte, bizonyos esetek kivételével már maga a vágányokon való átkelés is szabálysértésnek minősül. 

Akár 200 ezer forint is lehet a büntetés 

– A cselekmény vasúti szabálysértésnek minősül, amit az követ el, aki vasútállomásnak, illetve megállóhelynek az utasok használatára meg nem nyitott részébe engedély nélkül belép, vasúti pályaudvaron a vágányokon átjár, az utasforgalom számára meg nem nyitott vasúti pályahálózaton, vasúti pályán, vasúti pálya tartozékán, kiszolgáló létesítményen gyalog közlekedik vagy tartózkodik, kivéve, ha ezt a vonat megközelítése vagy elhagyása teszi szükségessé. 

A szabálysértés elkövetője 200 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható

 – tette hozzá. 

A MÁV szerint tragédiával is végződhetett volna az eset

Mivel a vasúttársaság szerint nem először történt ehhez hasonló eset, kedden sajtótájékoztatót tartott az ügyben dr. Kormányos László, a MÁV-START műszaki és üzemeltetési vezérigazgató-helyettese, valamint Berzai Zsolt alezredes, az ORFK Közlekedésrendészeti Főosztály Balesetmegelőzési Osztály vezetője a budapesti Keleti pályaudvaron. Kormányos László elmondta, az elmúlt egy hónapban két olyan eset is történt, amikor vasúti területen a szabályok megszegése miatt felnőtt kísérettel közlekedő gyermekcsoport került olyan veszélyes helyzetbe, amely akár tragédiába is torkolhatott volna.

A két esetet vérfagyasztónak nevezte, és arra hívta fel a figyelmet, hogy a szabályok betartásával elkerülhetők a veszélyes helyzetek.

Hozzátette, a vasútállomásokon és a vasúti átjárókban oda kell figyelni, továbbá tilos felmászni a szerelvényekre, a felsővezetékek miatt halálos sérüléseket lehet szerezni, a vonatok dobálása, illetve az ezek elé helyezett akadályok - kövek, ágak ön- és közveszélyesek. A MÁV arra kéri a felnőtt kísérőket, mutassanak példát a gyerekeknek, és mindenki tartsa be a szabályokat.

Felfoghatatlan, megmagyarázhatatlan a tett a rendőrség szerint

Berzai Zsolt, az Országos Rendőr-főkapitányság Balesetmegelőzési Osztályának vezetője, az ORFK Országos Balesetmegelőzési Bizottságának főtitkára felfoghatatlannak nevezte a két esetet. Szerinte erre nem lehet magyarázat, és arra kérte a felnőtt kísérőket, hogy kerüljék el az ilyen jellegű jogsértéseket.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában