Szabadnapos tűzoltó segített

2024.07.04. 17:25

Pusztító tűz Martfűn: a ropogás hangjára lettek figyelmesek a lángoló ház lakói – galériával

Egy szabadnapos tűzoltó érkezett először a szerdai martfűi tűz helyszínére. Gyorsan felmérte a helyzetet, leválasztotta a közművekről a szomszédos épületet, majd felvette a kapcsolatot a központtal, a tűz ugyanis átterjedt a szomszéd lakóépületre...

Pakainé Pusztai Nóra

Eddig ismeretlen okból gyulladt ki egy garázs szerdán. A tűz hihetetlen sebességgel terjedt át a szomszédos mellék-, majd főépületre. A tulajdonosok a tűzropogás hangjára lettek figyelmesek. A helyszínre elsőként Molnár Imre, a Tiszaföldvári Önkormányzati Tűzoltó Parancsnokság szabadnapos tűzoltója érkezett.

tűz,martfű,tűzoltó,garázs
Hat vízsugárral fékezték meg a tűzoltók a lángokat a martfűi tűz helyszínén
Forrás: JNSZVMKI

– Mint ahogy mindig, a telefonom most is jelezte a riasztást, megnéztem az alkalmazást, és kiderült, hogy a cím tőlem alig háromszáz méterre van – mesélte hírportálunknak Molnár Imre, aki egyből a helyszínre sietett. – Aki tűzoltó, az a szabadnapján is tűzoltó – tette hozzá magától értetődően.

Percek alatt átterjedt a tűz a szomszéd épületre

A szabadnapos tűzoltó felmérte a helyzetet, és megtette, amit kellett. A tűz egy Petőfi úti ház garázsában keletkezett, onnan terjedt tovább.

– A garázst már áramtalanították, mire odaértem, a szomszédnál kellett a közműveket lekapcsolni, majd beszéltem a központtal, hogy még pontosabb információkkal szolgáljak. A riasztás elsőként ugyanis csak egy garázstűzről szólt, de két-három percen belül már a szomszéd melléképületének teteje is lángolt, ami átterjedt a főépületre. Ennek tudatában módosították a riasztási fokozatot – magyarázta a tűzoltó.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a tűz következtében a ház födémszerkezete több helyen is beszakadt. A szolnoki, a kunszentmártoni, a mezőtúri és a szarvasi hivatásos, valamint a tiszaföldvári önkormányzati tűzoltók hat vízsugárral fékezték meg a lángokat, majd lebontották a megsérült ház tetőszerkezetét. Úgy tudjuk, az épület lakhatatlanná vált, két lakója rokonokhoz költözött. 

A martfűi önkormányzat segítséget ajánlott fel

Dr. Papp Antal polgármester elmondta, az önkormányzat felajánlotta a segítségét, egyelőre szakemberek elérhetőségeit osztották meg a lakókkal, akik a helyreállítási munkálatokban segíthetnek majd, ha eljön az ideje.

– Az önkormányzatnak van vendéglakása, amit felajánlottunk, az információink szerint később ezt igénybe is veszik a lakók – emelte ki.

A város vezetője szerint tűz bárkinél előfordulhat, nagyon sajnálja az esetet, amennyiben viszont az építkezési szabályokat mindenki betartja, akkor az ehhez hasonlóak talán elkerülhetőek lennének. 

Egy időben több tűzeset történt

A martfűi tűzesettel egyidőben Tiszaföldváron egy villanyóraszekrény gyulladt ki.

– Éppen bent voltam a tűzoltóságon, a kollégák már Martfűn dolgoztak, amikor hallottam a riasztást. A mezőtúriakat irányították volna hozzánk, de jeleztem, hogy a helyszínre tudok menni, ahol egy porral oltóval avatkoztam be és eloltottam a lángokat – mondta Fábián Attila Nándor, a Tiszaföldvári Önkormányzati Tűzoltó Parancsnokság vezetője.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában