Természetkárosítás

2020.06.12. 14:00

A tiszavirágzás csodáját igyekeznek megóvni megyénkben

Hazánk egyik védett rovarfaja a tiszavirág (Palingenia longicauda), mely csak a Tiszán, illetve egy-két mellékfolyóján (Körös) található meg – tájékoztatta hírportálunkat a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyelete.

Police.hu

Forrás: police.hu

Ezen nagyméretű kérészfaj életének utolsó és legfontosabb napja a tiszavirágzás. Azért kel ki három év lárvaállapot után, hogy szaporodjon, és utána szinte azonnal elpusztul. A kis élőlények igen érzékenyek a vizek tisztaságára, így mára Európából szinte teljesen el is tűntek. Ezért kiemelten fontos hatékonyan fellépnünk azért, hogy hazánk tiszai szakaszán továbbra is fennmaradjon ez a ritka kérészfaj.

A tiszavirágzás tehát nem más, mint egy 8-12 centiméter hosszú rovar tömeges rajzása. A kérészek általában június közepe táján indulnak rövid útjukra.

A védett egyedek állományára fokozott veszélyt jelent a horgászat céljából történő jogellenes pusztítás, az állat gyűjtése. A jogszabály a tiszavirág természetvédelmi értékét egyedenként 10.000 forintban állapította meg.

Fotó: police.hu

A természet védelméről szóló törvény alapján tilos a védett állatfajok egyedének elpusztítása, illetve az élő és az elhullott egyedek gyűjtése is.

Szabálysértést követ el és százötvenezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható az, aki védett élő szervezet egyedét jogellenesen elpusztítja.

Természetkárosítás bűncselekményét követi el az a személy, aki a rovarok telepét károsítja meg illetve ha jelentős mennyiségű egyedet gyűjt. Szintén büntetőjogi kategória, ha a rajzásba az elkövető kisgéphajóval szándékosan belehajt, és megzavarja, elpusztítja a kérészeket. A védett állatfaj egyedeinek gyűjtéséhez, befogásához, elejtéséhez, birtokban tartásához a felügyelőség engedélye szükséges.

A cselekmények megelőzése céljából a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság állománya az illetékességi területén folyamatos megfigyelést végez arra vonatkozóan, hogy mikor várható a kérészek tömeges rajzása. Ezen időszakban fokozott ellenőrzést végeznek a kapitányság illetékességi területén a természetvédelmi őrökkel, a polgárőrség vízi tagozatával és a halászati őrökkel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában