ÁLLATKÍNZÁS JÁSZBERÉNYBEN

2018.04.20. 16:27

Nejlonzacskóba kötözve dobott a kukába öt kiscicát egy berényi nő

Néhány hetes macskakölyköt dobott egy utcai szelektív hulladéktárolóba egy jászberényi asszony.

Forrás: Shutterstock

A Szolnoki Törvényszék helybenhagyta a Jászberényi Járásbíróság azon ítéletét, melyben 5 rendbeli állatkínzás vétsége miatt csaknem háromszázezer forint pénzbüntetésre ítélte azt a büntetlen előéletű nyugdíjas asszonyt, aki tavaly nyáron Jászberényben öt, alig néhány hetes macskakölyköt dobott egy utcai szelektív hulladéktárolóba, oly módon, hogy a kismacskákat előbb egy nejlonzacskóba kötözte.

Az eset 2017. június 14-én délután fél négy körül a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Jászberényben történt. Két járókelő arra lett figyelmes, hogy egy asszony a Bem utca és Korcsolya utca kereszteződésében kihelyezett szelektív hulladéktárolóba egy nejlonzacskót dob, amiből macskanyávogás hallatszott, majd tovább ment.

Egyikük azonnal odaszaladt a tárolóhoz, kivette és kibontotta zacskót, kiszabadítva az állatokat, akinek így nem esett baja. Segítség nélkül azonban önerejükből nem tudtak volna kiszabadulni és mindössze néhány perc alatt elpusztultak volna.

A hatályos jogszabályok szerint bűncselekményt, állatkínzást követ el, aki gerinces állatot indokolatlanul oly módon bántalmaz, vagy gerinces állattal szemben indokolatlanul olyan bánásmódot alkalmaz, amely alkalmas arra, hogy annak maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozza, ahogyan az is, aki gerinces állatát vagy veszélyes állatát elűzi, elhagyja vagy kiteszi.

Az ügyben 2017. június 26-án emelt vádat a Jászberényi Járási Ügyészség. A Jászberényi Járásbíróság pedig már másnap ítéletet hozott: a büntetlen előéletű asszonyt 5 rendbeli állatkínzás vétségében mondta ki bűnösnek, amiért 280.000 Ft pénzbüntetésre ítélte.

Az ítélet ellen az ügyész a kiszabott büntetés súlyosítása, míg a vádlott és védője a büntetés enyhítése érdekében jelentett be fellebbezést, így az ügy másodfokon, a Szolnoki Törvényszéken folytatódott, ahol a napokban jogerősen lezárult.

A Szolnoki Törvényszék a büntetlen előéletű, a tettét megbánó és időközben a jövőbeli nem várt szaporulat elkerülése érdekében macskái ivartalanítását is elvégeztető nyugdíjas asszonnyal szemben nem látta indokoltnak súlyosabb büntetés kiszabását.

De az elsőfokon kiszabott büntetés enyhítésére sem látott lehetőséget, ezért 2018. április 17-én meghozott másodfokú döntésében az elsőfokú bíróság törvényes és megalapozott ítéletét helybenhagyta – közölte honlapunkkal a Szolnoki Törvényszék Sajtóosztálya.

Borítókép: Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában