Jászkunság

2018.08.17. 09:30

Elszaporodtak a telefonos csalók

Fogadják meg a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság tanácsait!

Forrás: Shutterstock

A telefonos csalók ötleteinek tárháza kifogyhatatlan, újabb és újabb trükkel próbálkoznak, amivel megpróbálják becsapni a gyanútlan embereket.

Az elmúlt időszakban Jász-Nagykun-Szolnok megyében megszaporodtak az úgynevezett „telefonos csalások”. A rendőrségi felhívások ellenére mégis sokan beleesnek a trükkös telefonálók csapdájába.

Erre volt példa az elmúlt napokban is, amikor a telefonáló rejtett számról hívta a jóhiszemű férfit és egy hivatal alkalmazottjának adta ki magát. Túlfizetésre hivatkozva elkérte az férfi bankkártyájának adatait – a túlfizetett összeg részére történő visszautalás végett. Ezt követően a sértett több üzenetet kapott telefonjára, miszerint a bankkártyájával vásárlásokat hajtottak végre.

Az alábbi tanácsok betartásával elkerülhetők a kellemetlenségek és az áldozattá válás:

– Akármilyen kecsegtető ajánlattal, vagy akár túlfizetéssel keresi meg egy szolgáltató vagy hivatal legyen gyanakvó, mert nyeremény vagy pénzvisszafizetés helyett csalás áldozatává válhat!

– Nyereményjátékról szóló telefonhívásokat kezelje fenntartással! A nyereményjátékok nem úgy működnek, hogy előzetesen mobiltelefon-egyenlegeket kell feltölteni, vagy egyéb jogcímen nagyobb összeget kell átutalni.

– A telefonos csalók általában rejtett számról telefonálnak. Kérjen telefonos elérhetőséget, nevet, munkahelyet és ott kísérelje meg visszaellenőrizni a hívás, a hívó fél adatainak valódiságát!

– Ne utaljon pénzt ismeretlen bankszámlákra, ne töltse fel ismeretlen emberek mobiltelefon egyenlegét!

– Ne dőljön be olyan állítólagos banki elektronikus leveleknek, amelyek bankkártya adatai felől érdeklődnek! (például rendszer frissítésre hivatkozva)

– Soha ne adja ki ismeretleneknek, főként ne telefonon, interneten a bankkártyája számát, PIN-kódját, személyes adatait!

– Bankkártyáját soha ne a hozzá tartozó PIN-kóddal együtt tárolja! A napi limitet, lehetőség szerint vásárlási szokásaihoz igazítsa!

– A tranzakciókról kérjen értesítést üzenetben, így azonnal értesül a pénzforgalomról, illetve a kártya használatának pontos helyszínéről!

– Ha a bankkártyája elveszett, ellopták, illetve bármilyen módon kikerült ellenőrzése alól, vagy ha az adataival visszaélve fizettek azonnal tiltassa le a banknál!

Amennyiben trükkös csalók próbálkoznak az ön megtévesztésével, vagy áldozatául esik, azonnal értesítse a rendőrséget a 112-es, vagy 107-es ingyenesen hívható segélyhívó számon, vagy tegyen bejelentést bármely rendőrnél, vagy rendőri szervnél! – közölte hírportálunkkal a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság.

Borítókép: Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában