JÁSZKUNSÁG

2020.10.06. 14:00

Hamarabb sötétedik, figyeljünk a láthatóságra a közlekedésben!

Legyenek láthatóak! – ezt kéri Szolnok Városi Balesetmegelőzési Bizottság a kerékpárral közlekedőktől.

Police.hu

Forrás: police.hu

Az ősz beálltával tapasztalhatjuk, hogy egyre később kezd el világosodni és bizony hamarabb is sötétedik. Biciklivel közlekedve kiemelt fontossággal bír a láthatóság, ennek megfelelően kell a kerékpárokat szükséges a láthatóságot elősegítő eszközökkel felszerelni. Előre fehér, hátra piros folyamatos vagy villogó fényű lámpa szükséges, amelyeket akár a kerékpáros is viselhet magára erősítve. Az előírás szerint tiszta időben, éjszaka legalább 150 méterről látható kell legyen a lámpák fénye.

Az első kerékre két darab borostyán sárga küllőprizmát, illetve a kerékpárra előre fehér, hátra piros színű prizmát kell felszerelni.

Fontos szabály, hogy láthatósági mellényt lakott területen kívül éjszaka, vagy korlátozott látási viszonyok esetén – ködös időben, szürkületben – kötelező viselni.

Fotó: police.hu

Azt, akinek nincs megfelelően kivilágítva a kerékpárja a rendőr közúti ellenőrzés alkalmával figyelmeztetheti, de komolyabb hiányosság esetén akár 5 ezertől 50 ezer forintig terjedő helyszíni bírsággal is büntetheti.

A rendőrség kéri, hogy sötétben világítás nélkül senki se induljon útnak, még a megfelelő közvilágítással bíró, lakott területen belüli útszakaszokon sem!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában