Jász-Nagykun-Szolnok megye

2022.01.26. 11:00

A katonai életpályát népszerűsítendő, az „acélkockák” bérét is megemelik

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Hadtudományi és Honvédtisztképző Karának tisztjelöltjei jelenleg ösztöndíjat kapnak, de ez év augusztus 20-ától megváltozik a jogviszonyuk, ami az újonnan felvételizőket is érinti. A tisztjelöltek a Magyar Honvédség szerződéses állományába kerülnek, és a képzési időn kívül tízéves megállapodást írnak alá a szervezettel.

Mészáros Géza

Az Acélkocka Altisztképzési Rendszer 2019-ben indult, az egyéves képzés révén már több százan szolgálnak hivatásos altisztként a honvédségnél Fotó: Magyar Honvédség

A katonai életpályamodell legfrissebb fejleményeiről Terenyi Krisztina őrnaggyal, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 9. (Jász-Nagykun-Szolnok megyei) Hadkiegészítő és Toborzó Iroda vezetőjével beszélgettünk.

– Sok fiatal számára fontos, hogy független legyen a szüleitől, de főiskolásként vagy ötödévesként ez nem mindig könnyű feladat.

Ha valaki a katonai hivatás mellett dönt, már a tanulmányai során is fizetést kap. 

Mindez igaz a NKE-n megvalósuló tisztképzésre és az Acélkocka Altisztképzési Rendszerre is – mondta elöljáróban Terenyi Krisztina, majd így folytatta.

– Az NKE Hadtudományi és Honvédtisztképző Karának tisztjelöltjei jelenleg ösztöndíjat kapnak. Augusztus 20-ától azonban megváltozik a jogviszonyuk, ami az újonnan felvételizőket is érinti. A tisztjelöltek a Magyar Honvédség szerződéses állományába kerülnek, és a képzési időn kívül tízéves megállapodást írnak alá a szervezettel. Őrmestertől zászlósig terjedő rendfokozatokat viselnek majd a hallgató előtag használatával. 

Havi illetményük évfolyamtól függően bruttó 260–300 ezer forint között mozog majd, de aki jól tanul, további 30 ezer forintot is kaphat – mutatott rá. Egyben jelezte, hogy a szolnoki Táncsics utcai irodában minderről bővebb információkkal szolgálnak.

Az Acélkocka Altisztképzési Rendszer 2019-ben indult, az egyéves képzés révén már több százan szolgálnak hivatásos altisztként a honvédségnél. Képzésük első része Szentendrén, az MH Altiszti Akadémián zajlik. Az „acélkockák” az érettségivel rendelkező közkatona illetményére jogosultak, így rájuk is vonatkozik a tavalyi év végén bejelentett tízszázalékos béremelés. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!