MENEDÉK

2018.05.24. 06:55

Sosem volt még ekkora szükség a szolnoki Családok Átmeneti Otthonára

Biztonságos menedék – ezt nyújtja a szolnoki Családok Átmeneti Otthona minden bajba jutott embernek. Az intézményben bármilyen okból otthontalanná vált családok vagy egyedülálló szülők és gyermekeik kaphatnak lakhatást egy-másfél évre. A krízisközpontok országszerte telt házzal üzemelnek, soha annyira nem volt szükség működésükre, mint mostanság. Ön is támogathatja ezeket az intézményeket!

Joó Zsuzsa

A gyermeknap legfőbb programja a közös, önfeledt játék

Ki lehetne tenni a „megtelt” táblát a szolnoki Családok Átmeneti Otthona ajtajára. Az Ökumenikus Segélyszervezet által fenntartott központra manapság olyan nagy szükség van, mint egy falat kenyérre.

Az utóbbi években számos család veszítette el otthonát és igen sok bántalmazott szülő döntött úgy, hogy elmenekülve otthonról, új életet kezd. Bármi is az otthontalanság oka, ezek az országszerte több helyen is működő intézmények biztonságos menedéket nyújtanak számukra.

– Mi azonban nem pusztán fedelet biztosítunk, hanem a gyermekeknek például különböző fejlesztési lehetőséget – mondja Sándorné Pólik Róza, szolnoki intézményvezető.

– A sokszor iskolázatlan, komoly szocializációs hátrányból érkező szülők kezét is „megfogjuk”. Megtanítjuk például őket arra, hogyan kell a gyermekek ruháját tisztán tartani vagy milyen egy napirend. Apró lépésekben haladunk, a már berögzült szokásokat nagyon nehéz megváltoztatni. A legfőbb célunk azonban, hogy a kicsik megtapasztaljanak egy másfajta életformát, szemléletet. Náluk még van esély, hogy lássák: másként is lehet élni.

Az otthonban egyre több a bántalmazott édesanya és gyermeke. Az elmúlt két hétben az országos krízisközpontokban nem volt szabad hely.

– Nem csak fizikai bántalmazás létezik! – jegyzi meg az intézményvezető. – Lelki, gazdasági és szexuális ugyancsak előfordul, sőt, egyre többről tudunk. Hogy további segítséget nyújtsunk a bántalmazott családtagoknak, ez évtől egy új, regionális intézménytípus indult el, az úgynevezett krízisambulancia.

– Jogi és pszichológiai tanácsadással, továbblépési lehetőségek felvázolásával támogathatjuk a hozzánk fordulókat. Akiknek persze ezen tudás birtokában sem könnyű a helyzetük. Egy biztos anyagi hátterű családból érkező, tanult édesanya például sokszor megretten, ha meglátja a mélyszegénységből érkező lakóközösséget.

– Márpedig erőszak az „elit” családokban is előfordul! Számukra a külső férőhelyes elhelyezés adhat megoldást, ez egy leendő új ellátási forma. Egy olyan lakásról van szó, ahol összesen három évig élhet a család egyedül, függetlenül, de támogatással. Pályázati forrásból egyelőre egy ilyen otthont alakítunk ki, később remélhetően bővíthetjük ezt a számot.

– Ugyanakkor a jelenleg működő intézményünk is megújul. Ha a fizikális környezet változik, megszépül, remélhetően az könnyebb döntési helyzetet hoz egy bajban lévő szülőnek.

Az intézménybe az ország bármely részéből érkezhetnek lakók. Sőt, egy bántalmazott családnál éppen az a cél, hogy minél távolabb legyenek otthonuktól, a bántalmazó féltől. Útra kelni azonban nem egyszerű. A bántalmazás pszichológiája szerint hatszor (!) indulnak el a nők, míg képesek véglegesen elválni társuktól.

– Mindig, mindenben támogatjuk lakóinkat – és vigyázunk is rájuk – folytatja az intézményvezető. – Otthonunk területén kamerarendszer működik és van egy segélyhívónk is, melynek használata esetén öt percen belül bárhová odaér a segítség.

– Azt szeretnénk, hogy a bántalmazott élete ne a rettegésről szóljon, hanem arról, hogy lehet szép az élet. Ezért figyelünk oda az ünnepekre is. Most pénteken gyermeknapot szervezünk, ilyenkor elmaradhatatlan a kisebb ajándék, az édesség, a versenyek, az arcfestés. A szülőket pedig bevonjuk a közös játékba, mert a gyerekkel együtt töltött gondtalan idő – egy kincs!

A gyermeknap legfőbb programja a közös, önfeledt játék

Így segíthet Ön is!

– Csekken vagy banki átutalással az Ökumenikus Segélyszervezet 11705008-20464565 számlaszámra.

A közlemény rovatba kérjük, írja be e-mail-címét és „Összefogás a gyerekekért” szlogent.

– Online adományozással a www.segelyszervezet.hu/fgy oldalon.

– Adományvonalon keresztül a 1353 telefonszám felhívásával (250 forint/hívás).

Köszönjük a támogatásukat!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában