SZOLNOK/MISKOLC

2018.06.22. 19:49

Kiemelt szerepet kapott egy különleges operában a Szolnoki Bartók Béla Kamarakórus

Alighogy tavasszal hazatért németországi turnéjáról a Szolnoki Bartók Béla Kamarakórus, áprilistól új, izgalmas vállalkozásba kezdett. Magyarország egyetlen hivatásos női kamarakórusát ugyanis felkérték a Semmelweis című operában való (fő)szereplésre. A darab hazai ősbemutatóját a napokban tartották Miskolcon.

Mészáros Géza

Semmelweis Ignác, „az anyák megmentője” születésének 200. évfordulója alkalmából a 2018-as esztendőt Semmelweis-emlékévnek nyilvánították.

A magyar orvosról, aki közel 170 esztendeje a fertőtlenítő kézmosásban találta meg a vérmérgezéses gyermekágyi láz ellenszerét, már számos film készült itthon és a határon túl is. A kor és a kór szélmalomharcosának történetét azonban először foglalták operába.

Raymond J. Lustig zeneszerző és Matthew Doherty szövegíró vadonatúj, Semmelweis című operájának világpremierje – ha nem túlzás ez, hiszen díszletek és jelmezek nélküli, oratóriumszerű előadásban mutatták ott és akkor be – tavaly szeptember 11-én volt New Yorkban, a National Arts Clubban.

Ennek magyarországi ősbemutatóját láthatták a szerencsés zeneműkedvelők június 9-én a Miskolci Nemzeti Színházban, a Bartók Plusz Operafesztiválon, az amerikai szerzőpáros, illetve Semmelweis Ignác ükunokája, dr. Hütter Antónia jelenlétében.

A darabot – melynek szövegét Szabó T. Anna fordította magyarra – Boros Martin rendezte, a címszerepet Szabó P. Szilveszter alakítja. Az asszonyok szerepében Frankó Tünde, Nádasi Veronika és Lévai Enikő látható.

A különleges látványvilágú előadásban kiemelt szerepet kapott a Szolnoki Bartók Béla Kamarakórus is és annak minden, éteri szépségű megnyilvánulása. A kamarakórus tizenhat tagú, s mindannyian szerepet kaptak az operában.

A szólistákkal kiegészült kórus, valamint kortárs táncosok jelenítik meg a gyermekágyi lázban elhunyt nőket, akik lidércekként kísértik Semmelweist. Az opera négy szólistára, a női kórusra, vonós ötösre, vibrafonra, billentyűsökre, elektronikus hangelemekre és színpadon játszott ütőhangszerekre készült.

A Budapesti Operettszínház kamarazenekarát Dinyés Dániel vezeti. A szolnoki kamarakórus karnagya, Molnár Éva az ő munkáját segítette és segíti a próbákon, illetve előadásokon.

Képünkön a rendhagyó előadás egyik jelenete
Fotó: Éder Vera/Bartók Plusz Operafesztivál

– Nagy megtiszteltetés az operai szereplésre történő felkérés – értük utol telefonon Molnár Éva karnagyot. – Kamarakórusunk az utóbbi időszakban szívesen tolmácsolta kortárs szerzők műveit, azokból több hangversenysorozatot is összeállítottunk.

– Amikor felkértek bennünket az operában való szereplési lehetőségre, vélhetően a közelmúltbéli előadói korszakunk is szerepet játszhatott a választásban. Tagjaink egy része gyakorta lép fel a Szigligeti Színház zenés darabjaiban, így nekik van színpadi gyakorlatuk.

– A többiek pedig alaposan felkészültek az elvárt mozgáselemekből – mondta a szolnoki karnagy. A produkció már most számos hazai és külföldi meghívást kapott. A Semmelweis-operát 2018 őszétől a Budapesti Operettszínház tűzte műsorára, és a remények szerint 2019-ben Szolnokon is bemutatják, minden színtéren, a Szolnoki Bartók Béla Kamarakórus tagjainak szereplésével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában