SZOLNOK MEGYE

2018.09.23. 07:00

A hetedikes lányok nyolcvan százaléka megkapja a HPV-oltást

HPV-oltásról döntöttek az elmúlt napokban a hetedik osztályos lányok szülei. Októberben a 12. évet betöltött korosztály több mint nyolcvan százaléka megkapja az ingyenes oltást megyeszerte.

Szilvási Zsuzsa

Forrás: Shutterstock

Az országos kampány részeként ebben a korosztályban mindenki térítésmentesen kaphatja meg a vakcinát. 2014 óta államilag finanszírozott a hetedik osztályos lányoknak a méhnyakrák elleni védőoltás, ám a kezdeményezés egykor Szolnokról indult. A város önkormányzata még 2008-ban döntött úgy, hogy a 13 éves leánygyermekek számára biztosítja a HPV elleni vakcinát.

– Sokat olvastam erről a lehetőségről, jót és rosszat egyaránt – mondta el Kissné Fehér Renáta, akinek Zsófi lánya az egyik szolnoki iskola hetedik osztályába jár. – Mégis úgy gondoltuk a férjemmel, hogy mindenképpen érdemes kérni az oltást. Olyan betegségről van szó, amelyben ma már senkinek nem kellene meghalnia.

Az eddig kapható két- vagy négykomponensű oltóanyag mellett már Magyarországon is hozzáférhető a kilenckomponensű változat.

A kétkomponensű a magas rizikójú HPV-fertőzésekért felelős 16-os és 18-as vírustörzs ellen ad védelmet, a négykomponensű ezek mellett két alacsony kockázatú vírustörzs ellen is véd.

A legújabb, kilenckomponensűt pedig 7 magas és 2 alacsony kockázatú vírustörzs ellen adják.

– Szerencsére mifelénk nem jellemző, hogy a szülők tartanának ettől az oltástól. Évekre visszamenőleg nem emlékszem olyan esetre, hogy valaki nem élt a lehetőséggel – tudtuk meg dr. Vaszily Edit tiszagyendai háziorvostól. – Ez a mostani oltás ráadásul még hatékonyabb, mint a korábbi, ezért úgy gondolom, mindenképpen érdemes kérni.

Amint a megyei kormányhivataltól megtudtuk, ebben a tanévben a Gardasil 9 vakcina áll rendelkezésre, mely a humán papilloma vírus 9 típusa által okozott betegségek ellen nyújt védelmet.

A beérkezett igények alapján Szolnok iskoláiban a jogosultak 82,1 százaléka kérte a védőoltást, a megyében pedig 84,8 százalékuk. Az előző tanévhez képest javult az oltási hajlandóság, akkor Szolnokon a hetedikes lányok 79,4 százaléka, a megyében pedig 81,5 százalékuk részesült védelemben.

Kettőt kell beadatni

Jelenleg minden 12. életévét betöltött, 7. osztályos lány jogosult a térítésmentes oltásra, amelyet az iskolaorvos ad be.

Ahhoz, hogy a védettség kialakuljon, két oltásra van szükség, hat hónap különbséggel. Sajnos sokan tartanak az oltás mellékhatásaitól, pedig az oltóanyagot olyan biztonságos eljárás során állítják elő, amely során kimarad a vírusnak a daganatkeltő része, és csak az üres, de egyben legerősebb immunválaszt kiváltó fehérje köpenye marad meg.

Borítókép: illusztráció

Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában