Jászkunság

2018.01.26. 17:25

Egyre többen tesznek félre megyénkben a nyugdíjas évekre

Az évtizedes munkásévek után mindenkinek leghőbb vágya, hogy nyugdíjas éveit anyagi biztonságban tölthesse. Mára azonban többekben felmerül a kérdés, egy elöregedő társadalomban miként szavatolt a mai fiatal felnőttek és középkorúak jövőbeli időskori ellátása. Megvizsgáltuk a téma megyei vonatkozásait is.

Hartai Gergely

– Félő, hogy mire oda jutnak a mai fiatalok, hogy nyugdíjasok lesznek, nem lesz nyugdíj, amit az állam fizet – osztotta meg véleményét honlapunkkal a minap Surman István.

A húszas éveiben járó rákóczifalvi fiatalember fontosnak érzi, hogy 10–12 éven belül elkezdjen megtakarítani jövőjére. Mint mondta, munkáséveit követően anyagi biztonságban szeretné magát tudni.

Kérdésünkre, hogy egy 30–50 év közötti személynek havonta mekkora összeget érdemes megtakarítania nyugdíjas korára, István szerint 20–40 ezer forint lehet az optimális összeg.

De milyen lehetőségeink vannak, ha távoli jövőnk „nyugdíjszámláját” gyarapítanánk már fiatal éveinkben?

– Az önkéntes nyugdíjpénztár (ÖNYP), a nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ) és a nyugdíjbiztosítás tekinthető ma nyugdíj-előtakarékossági megtakarítási formáknak – tájékoztatott az OTP Bank Kommunikációs és Társadalmi Kapcsolatok Főosztálya.

Azt is közölték, ezen lehetőségek iránt jellemzően a középkorú és a 45 év feletti korosztály érdeklődik. Az utóbbi években azonban a belépők között folyamatosan emelkedik a 25–40 év közöttiek aránya is.

A megyei adatokat tekintve pedig elárulták, az OTP Nyugdíjpénztár az utóbbi négy évben növelni tudta taglétszámát, és 2017-ben az új tagok négy százaléka érkezett Jász-Nagykun-Szolnok megyéből.

A tapasztalatok egyúttal azt mutatják, ha kisebb összegekkel is, de egyre többen kezdenek el takarékoskodni az anyagi gondoktól mentes időskor megteremtése érdekében.

Egy, az öngondoskodásról szóló felmérésből pedig kiderült, a megkérdezettek közül nem sokan tesznek félre tudatosan a nyugdíjas éveikre, miközben 73 százalékuk szerint biztos, vagy valószínűleg nem lesz elég az állami ellátás.

Ettől függetlenül azonban mégis négy megkérdezett emberből három azt vallja, hogy az államnak kellene gondoskodni a nyugdíjról – mutattak rá.

Ha jövőbeli megtakarításokról beszélünk, számos megyebeli fiatalnak életük soron következő nagy eseménye kerül fókuszpontba. Így az előtakarékosságnál inkább ezekre a pillanatokra fókuszálnának.

– Tudom, hogy kellene, de őszintén szólva, nem gondolkodtam még azon, hogy nyugdíjas éveimre tegyek félre. Jelenleg főként a közelebbi dolgokra figyelek. Olyanokra, mint amilyen idővel a családtervezés is… – vélekedett a szolnoki Molnár Gina.

A tájékozódásban segít az internet

Aki megtakarításra adja a fejét, érdemes a bankok internetes felületeinek kalkulátorait is felhasználnia.

– Ennek segítségével kiszámítható, mekkora nyugdíjra számíthatnak az ügyfelek jelenlegi nettó fizetésük alapján, és mekkora havi rendszerességű összegre van szükségük ahhoz, hogy kiegyensúlyozott nyugdíjas éveik legyenek.

– Ezt a két eredményt össze tudják hasonlítani, így megtervezhetik, mennyit kell félretenniük – közölte honlapunkkal az OTP.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában